Министар Ружић и естонски амбасадор Шер о активностима у наредном периоду

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић састао се данас са амбасадором при естонском Министарству спољних послова Данијелом Шером (Daniel Schaer) и разговарао о активностима Владе у вези са е-управом у Србији, као и плановима Министарства државне управе и локалне самоуправе у наредном периоду.

Министар Ружић је апострофирао значај развоја е-управе у нашој земљи и истакао да су у том процесу драгоцена искуства Естоније као земље која примењује једну од најразвијенијих електронских управа у Европи. Он је додао да је у овом погледу неопходан континуитет сарадње и изразио наду да ће она бити настављена у месецима који су пред нама.

 

Говорећи о активностима Министарства у наредном периоду, министар Ружић је апострофирао рад на изменама законских решења из области локалне самоуправе, као и прописа у вези националних савета националних мањина, уз констатацију да ће се та решења највероватније наћи у скупштинској процедури до краја године. Он је истакао важност испуњавања услова за пријем средстава из секторске буџетске подршке, што ће у многоме помоћи даљем процесу реформе јавне управе у Србији.

Ружић је подвукао да смо као земља остварили велики напредак у евроинтеграцијама кроз отварање поглавља, уз активну партиципацију цивилног сектора, што доприноси већем нивоу транспарентности и отворености у овом значајном процесу. Он је закључио да нам у процесу европских интеграција тек предстоје велики изазови, посебно у области заштите животне средине и изразио наду  да ће оснивање посебног ресора помоћи да се у овом сегменту препреке на путу ка Европи лакше превазиђу.