Ministar Ružić i estonski ambasador Šer o aktivnostima u narednom periodu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastao se danas sa ambasadorom pri estonskom Ministarstvu spoljnih poslova Danijelom Šerom (Daniel Schaer) i razgovarao o aktivnostima Vlade u vezi sa e-upravom u Srbiji, kao i planovima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u narednom periodu.

Ministar Ružić je apostrofirao značaj razvoja e-uprave u našoj zemlji i istakao da su u tom procesu dragocena iskustva Estonije kao zemlje koja primenjuje jednu od najrazvijenijih elektronskih uprava u Evropi. On je dodao da je u ovom pogledu neophodan kontinuitet saradnje i izrazio nadu da će ona biti nastavljena u mesecima koji su pred nama.

 

Govoreći o aktivnostima Ministarstva u narednom periodu, ministar Ružić je apostrofirao rad na izmenama zakonskih rešenja iz oblasti lokalne samouprave, kao i propisa u vezi nacionalnih saveta nacionalnih manjina, uz konstataciju da će se ta rešenja najverovatnije naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine. On je istakao važnost ispunjavanja uslova za prijem sredstava iz sektorske budžetske podrške, što će u mnogome pomoći daljem procesu reforme javne uprave u Srbiji.

Ružić je podvukao da smo kao zemlja ostvarili veliki napredak u evrointegracijama kroz otvaranje poglavlja, uz aktivnu participaciju civilnog sektora, što doprinosi većem nivou transparentnosti i otvorenosti u ovom značajnom procesu. On je zaključio da nam u procesu evropskih integracija tek predstoje veliki izazovi, posebno u oblasti zaštite životne sredine i izrazio nadu  da će osnivanje posebnog resora pomoći da se u ovom segmentu prepreke na putu ka Evropi lakše prevaziđu.