Министар Ружић у Пландишту и Белој Цркви отворио зону бесплатног интернета и уручио чек од 20 000 евра

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић данас је у општини Пландиште и Бела Црква отворио зону бесплатног интернета и председницима општина, Јовану Репцу и Дарку Богосављевићу, уручио чек од 20 000 евра за опремање и изградњу објеката од јавног значаја по избору грађана.

Општина Пландиште добила је „Wi-fi” дрво у центру општине, након чега јој је додељено 20.000 евра за за набавку ултразвучног апарата и беби ваге за локални Дом здравља. Општина Бела Црква је добила „Wi-fi” дрво у градском парку, где ће се налазити и дечије игралиште за чију су изградњу добили 20.000 евра. Општина Пландиште је била трећа, а Бела Црква четврта у Србији по броју послатих рачуна у наградној игри „Узми рачун и победи”.

Министар Ружић је овом приликом истакао да су ове општине показале велику свест о значају борбе против сиве економије, што је, поред утаје пореза и фискалне консолидације, приоритет Владе Републике Србије. „Овакви пројекти води оздрављењу наше економије и можда се неком чини да су овакве донације и бесплатан интернет ирелевантни, али свако ко има свест о значају борбе против сиве економије неће тако мислити“, рекао је Ружић и додао да исказује велику захвалност садашњој премијерки Ани Брнабић која је са својим тимом овај пројекат започела.

Приликом посете општини Пландиште, министар је нагласио да му је изузетно драго што је у овој општини послато 24 фискална рачуна по становнику. „Ова чињеница је за сваку похвалу, што показује да житељи малих општина добро разумеју значај очувања здравог система и друштвене одговорности“, додао је Ружић.

Приликом посете Белој Цркви министар је нагласио да је му је посебно драго што ће парк који постоји од 1850. године бити обогаћен игралиштем за најмлађе и бесплатним интернетом. „Пландиште и Бела Црква, као општине са територије Јужног Баната, међу првих пет су општина које су послале највише рачуна и слипова у наградној игри, што показује да је директно укључење грађана заједнички посао свих нас у борби против сиве економије“, додао је Ружић.

Министар је истакао да је у првом кварталу ове године 47 одсто више притужби за неиздавање рачуна него прошле године. „Та свест се подигла. Сива економија много односи од нашег буџета и за тај новац би могли да урадимо много тога, али мислим да ћемо доћи на ту зелену грану да овај проблем решимо и новац ставимо у функцију интереса грађана, јер држава мора да буде сервис грађана“, закључио је Ружић.

На крају, министар Ружић се захвалио „Телекому Србија“ и НАЛЕД-у који су са Министарством државне управе и локалне самоуправе успешно спровели ову наградну игру која је била на добробит грађана Србије.