Ministar Ružić u Plandištu i Beloj Crkvi otvorio zonu besplatnog interneta i uručio ček od 20 000 evra

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić danas je u opštini Plandište i Bela Crkva otvorio zonu besplatnog interneta i predsednicima opština, Jovanu Repcu i Darku Bogosavljeviću, uručio ček od 20 000 evra za opremanje i izgradnju objekata od javnog značaja po izboru građana.

Opština Plandište dobila je „Wi-fi” drvo u centru opštine, nakon čega joj je dodeljeno 20.000 evra za za nabavku ultrazvučnog aparata i bebi vage za lokalni Dom zdravlja. Opština Bela Crkva je dobila „Wi-fi” drvo u gradskom parku, gde će se nalaziti i dečije igralište za čiju su izgradnju dobili 20.000 evra. Opština Plandište je bila treća, a Bela Crkva četvrta u Srbiji po broju poslatih računa u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi”.

Ministar Ružić je ovom prilikom istakao da su ove opštine pokazale veliku svest o značaju borbe protiv sive ekonomije, što je, pored utaje poreza i fiskalne konsolidacije, prioritet Vlade Republike Srbije. „Ovakvi projekti vodi ozdravljenju naše ekonomije i možda se nekom čini da su ovakve donacije i besplatan internet irelevantni, ali svako ko ima svest o značaju borbe protiv sive ekonomije neće tako misliti“, rekao je Ružić i dodao da iskazuje veliku zahvalnost sadašnjoj premijerki Ani Brnabić koja je sa svojim timom ovaj projekat započela.

Prilikom posete opštini Plandište, ministar je naglasio da mu je izuzetno drago što je u ovoj opštini poslato 24 fiskalna računa po stanovniku. „Ova činjenica je za svaku pohvalu, što pokazuje da žitelji malih opština dobro razumeju značaj očuvanja zdravog sistema i društvene odgovornosti“, dodao je Ružić.

Prilikom posete Beloj Crkvi ministar je naglasio da je mu je posebno drago što će park koji postoji od 1850. godine biti obogaćen igralištem za najmlađe i besplatnim internetom. „Plandište i Bela Crkva, kao opštine sa teritorije Južnog Banata, među prvih pet su opština koje su poslale najviše računa i slipova u nagradnoj igri, što pokazuje da je direktno uključenje građana zajednički posao svih nas u borbi protiv sive ekonomije“, dodao je Ružić.

Ministar je istakao da je u prvom kvartalu ove godine 47 odsto više pritužbi za neizdavanje računa nego prošle godine. „Ta svest se podigla. Siva ekonomija mnogo odnosi od našeg budžeta i za taj novac bi mogli da uradimo mnogo toga, ali mislim da ćemo doći na tu zelenu granu da ovaj problem rešimo i novac stavimo u funkciju interesa građana, jer država mora da bude servis građana“, zaključio je Ružić.

Na kraju, ministar Ružić se zahvalio „Telekomu Srbija“ i NALED-u koji su sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave uspešno sproveli ovu nagradnu igru koja je bila na dobrobit građana Srbije.