На стручном скупу у Привредној комори Београда представљен ЗУП

У Привредној комори Београда данас је одржан стручни скуп поводом представљања најважнијих законских решења у новом Закону о општем управном поступку, а државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић рекао да је циљ Закона унапређење пословног окружења, модернизација и убрзање управних поступака и њихова дебирокатизација.

 

На скупу којем су присусвовали  представници привреде и банака, Ожеговић је нагласио да ЗУП доноси и дерегулацију и прецизирао да постоји 30 до 40 одсто корака који се могу елиминисати у самом управном процесу.

„Примена ЗУП-а ће довести до тога да ће свака институција морати да унапреди процесе и процедуре, а већ сада постоје локалне самоуправе које су пошле тим путем. Грађане треба да интересује да само дођу на шалтер, кажу шта им треба, евентуално плате за ту услугу и добију је“, рекао је Ожеговић.

Државни секретар је подвукао да је велики посао урађен, али да исто толико, можда и више тек предстоји и у том контекту рекао да са ЗУП-ом треба усагласити око 170 закона.

 

Први корак у примени ЗУП је, нагласио је Ожеговић, размена података из службених евиденција.

„Надам се да ће грађани од 8. јуна осетити бенефите, немогуће је очекивати да се помаци догоде у сваком поступку, али је процес почео и незаустављив је“, закључио је Ожеговић.

О размени података из службених евиденција и Британском пројекту говорио је Милан Јосимов, саветних у кабинету потпредседнице владе и министарке државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, а професор Правног факултета Вук Цуцић представио је нове правне институте и најважније новине у ЗУП-у.