Na stručnom skupu u Privrednoj komori Beograda predstavljen ZUP

U Privrednoj komori Beograda danas je održan stručni skup povodom predstavljanja najvažnijih zakonskih rešenja u novom Zakonu o opštem upravnom postupku, a državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović rekao da je cilj Zakona unapređenje poslovnog okruženja, modernizacija i ubrzanje upravnih postupaka i njihova debirokatizacija.

 

Na skupu kojem su prisusvovali  predstavnici privrede i banaka, Ožegović je naglasio da ZUP donosi i deregulaciju i precizirao da postoji 30 do 40 odsto koraka koji se mogu eliminisati u samom upravnom procesu.

„Primena ZUP-a će dovesti do toga da će svaka institucija morati da unapredi procese i procedure, a već sada postoje lokalne samouprave koje su pošle tim putem. Građane treba da interesuje da samo dođu na šalter, kažu šta im treba, eventualno plate za tu uslugu i dobiju je“, rekao je Ožegović.

Državni sekretar je podvukao da je veliki posao urađen, ali da isto toliko, možda i više tek predstoji i u tom kontektu rekao da sa ZUP-om treba usaglasiti oko 170 zakona.

 

Prvi korak u primeni ZUP je, naglasio je Ožegović, razmena podataka iz službenih evidencija.

„Nadam se da će građani od 8. juna osetiti benefite, nemoguće je očekivati da se pomaci dogode u svakom postupku, ali je proces počeo i nezaustavljiv je“, zaključio je Ožegović.

O razmeni podataka iz službenih evidencija i Britanskom projektu govorio je Milan Josimov, savetnih u kabinetu potpredsednice vlade i ministarke državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, a profesor Pravnog fakulteta Vuk Cucić predstavio je nove pravne institute i najvažnije novine u ZUP-u.