Не постоје суштинске препреке у спровођењу ЗУП

Потпредседница Владе Србије и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички изјавила је данас да суштински не постоје препреке у примени Закона о општем управном поступку (ЗУП), који као начело предвиђа размену података из службених евиденција по службеној дужности, јер поједине локалне самоуправе већ на тај начин служе својим суграђанима.

„Знали смо да радимо ризичан посао када смо за реформу јавне управе дали кратак рок, али смо уверени да то ипак у највећој мери може да се оствари. Закон о општем управном поступку доноси фундаменталне промене које нису лако опипљиве и јако је важно да најавимо ту велику промену, да нас све протресе и разбуди – нешто се заувек променило, а размена података из службених евиденција је управо то“, рекла је Удовички.

Она је на првом састанку Радне групе за формулисање препорука за успостављање и унапређење механизама размене података из службених евиденција у складу са ЗУП-ом истакла да је и стари ЗУП предвиђао да се од грађана не сме тражити податак који управа већ поседује, али да се та обавеза није поштовала.

 

Састанку су присуствовали и наченици управа Сремске Митровице, Шапца и Горњег Милановца које су, према теренском испитивању, међу најуспешнијим када је реч о начину размене података како то нови закон предвиђа, а министарка Удовички им је поручила да је циљ њиховог окупљања да се отклоне препреке и уска грла, уверена да ће за два месеца, када 8. јуна почне примена тих одредаба, сви бити веома поносни. „Ако се ми као појединци и друштво не покренемо и однос са грађанима не видимо као партнерски, Србија још дуго неће изаћи на зелену грану“, рекла је Удовички.

Државни секретар у МДУЛС Жељко Ожеговић указао је да не постоји агенција или министарство за квалитет, али да су неке локалне самоуправе саме кренуле у том правцу и на томе им се захвалио, док је саветница потпредседнице владе Марија Лукић рекла да је слика са терена много боља него што се то очекивало.

Да је за размену података по службеној евиденцији потребна на првом месту добра воља били су сагласни сви наченици управа. Начелник градске управе Града Сремска Митровица Мирослав Јокић нагласио је да су их инвеститори, а посебно страни, „натерали“ да поједноставе и убрзају процедуре, јер повољан географски положај и развијена инфраструктура нису били довољни, док је Вера Пантелић из Шапца рекла да су за три месеца успоставили јединствени шалтер на којем грађани, само уз лична документа, предају захтев и све друго је на службеницима. Задовољни грађани решење добију на кућну адресу, преко курира или мејлом. Слична искуства изнела је и начелница општинске управе Горњег Милановца Горица Петровић.

Састанку је присусвовао и директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић, који је најавио да ће од идуће седмице бити могуће уписивање деце у вртиће помоћу услуге еВртић, а да је идеја у развоју да се омогући доступност података 10 до 15 сервиса из великих база података МУП-а, Републичког геодетског завода, АПР, МДУЛС…