Ne postoje suštinske prepreke u sprovođenju ZUP

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički izjavila je danas da suštinski ne postoje prepreke u primeni Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP), koji kao načelo predviđa razmenu podataka iz službenih evidencija po službenoj dužnosti, jer pojedine lokalne samouprave već na taj način služe svojim sugrađanima.

„Znali smo da radimo rizičan posao kada smo za reformu javne uprave dali kratak rok, ali smo uvereni da to ipak u najvećoj meri može da se ostvari. Zakon o opštem upravnom postupku donosi fundamentalne promene koje nisu lako opipljive i jako je važno da najavimo tu veliku promenu, da nas sve protrese i razbudi – nešto se zauvek promenilo, a razmena podataka iz službenih evidencija je upravo to“, rekla je Udovički.

Ona je na prvom sastanku Radne grupe za formulisanje preporuka za uspostavljanje i unapređenje mehanizama razmene podataka iz službenih evidencija u skladu sa ZUP-om istakla da je i stari ZUP predviđao da se od građana ne sme tražiti podatak koji uprava već poseduje, ali da se ta obaveza nije poštovala.

 

Sastanku su prisustvovali i načenici uprava Sremske Mitrovice, Šapca i Gornjeg Milanovca koje su, prema terenskom ispitivanju, među najuspešnijim kada je reč o načinu razmene podataka kako to novi zakon predviđa, a ministarka Udovički im je poručila da je cilj njihovog okupljanja da se otklone prepreke i uska grla, uverena da će za dva meseca, kada 8. juna počne primena tih odredaba, svi biti veoma ponosni. „Ako se mi kao pojedinci i društvo ne pokrenemo i odnos sa građanima ne vidimo kao partnerski, Srbija još dugo neće izaći na zelenu granu“, rekla je Udovički.

Državni sekretar u MDULS Željko Ožegović ukazao je da ne postoji agencija ili ministarstvo za kvalitet, ali da su neke lokalne samouprave same krenule u tom pravcu i na tome im se zahvalio, dok je savetnica potpredsednice vlade Marija Lukić rekla da je slika sa terena mnogo bolja nego što se to očekivalo.

Da je za razmenu podataka po službenoj evidenciji potrebna na prvom mestu dobra volja bili su saglasni svi načenici uprava. Načelnik gradske uprave Grada Sremska Mitrovica Miroslav Jokić naglasio je da su ih investitori, a posebno strani, „naterali“ da pojednostave i ubrzaju procedure, jer povoljan geografski položaj i razvijena infrastruktura nisu bili dovoljni, dok je Vera Pantelić iz Šapca rekla da su za tri meseca uspostavili jedinstveni šalter na kojem građani, samo uz lična dokumenta, predaju zahtev i sve drugo je na službenicima. Zadovoljni građani rešenje dobiju na kućnu adresu, preko kurira ili mejlom. Slična iskustva iznela je i načelnica opštinske uprave Gornjeg Milanovca Gorica Petrović.

Sastanku je prisusvovao i direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović, koji je najavio da će od iduće sedmice biti moguće upisivanje dece u vrtiće pomoću usluge eVrtić, a da je ideja u razvoju da se omogući dostupnost podataka 10 do 15 servisa iz velikih baza podataka MUP-a, Republičkog geodetskog zavoda, APR, MDULS…