ОД ДАНАС ОНЛАЈН ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ДРЖАВНОГ СТРУЧНОГ ИСПИТА И ИСПИТА ЗА МАТИЧАРЕ

Од данас почиње онлајн пријава за полагање државног стручног испита и посебног стручног испита за матичара.

Органи државне управе и јединице локалне самоуправе пријаве за полагање ових стручних испита за своје запослене подносиће сада електронски, путем новог софтверског решења за стручне испите, које је успоставило Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је ово први овакав систем, јер је у потпуности дигитализован цео процес пријаве, укључујући и процес одлучивања, који је сада лакши и рационалнији.

“У овом моменту могу се пријавити државни стручни испит и испит за матичаре, а у припреми је и увођење електронске пријаве и за испит за инспекторе“, рекао је Ружић.

Истакао је да сваке године неколико хиљада кандидата полаже стручне испите, што показује колико је важно увођење услуга електронске управе у ову област.

„Ови испити су главни тест какве кадрове запошљавамо у јавној управи, а пријаве до сада су подразумевале стари начин слања поштом, прикупљања разноразних докумената, што у eри дигитализације не сме да се више дешава“, рекао је Ружић.

Приступна тачка овом систему биће електронско јединствено управно место на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе.