OD DANAS ONLAJN PODNOŠENJE PRIJAVA ZA POLAGANJE DRŽAVNOG STRUČNOG ISPITA I ISPITA ZA MATIČARE

Od danas počinje onlajn prijava za polaganje državnog stručnog ispita i posebnog stručnog ispita za matičara.

Organi državne uprave i jedinice lokalne samouprave prijave za polaganje ovih stručnih ispita za svoje zaposlene podnosiće sada elektronski, putem novog softverskog rešenja za stručne ispite, koje je uspostavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je ovo prvi ovakav sistem, jer je u potpunosti digitalizovan ceo proces prijave, uključujući i proces odlučivanja, koji je sada lakši i racionalniji.

“U ovom momentu mogu se prijaviti državni stručni ispit i ispit za matičare, a u pripremi je i uvođenje elektronske prijave i za ispit za inspektore“, rekao je Ružić.

Istakao je da svake godine nekoliko hiljada kandidata polaže stručne ispite, što pokazuje koliko je važno uvođenje usluga elektronske uprave u ovu oblast.

„Ovi ispiti su glavni test kakve kadrove zapošljavamo u javnoj upravi, a prijave do sada su podrazumevale stari način slanja poštom, prikupljanja raznoraznih dokumenata, što u eri digitalizacije ne sme da se više dešava“, rekao je Ružić.

Pristupna tačka ovom sistemu biće elektronsko jedinstveno upravno mesto na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.