Отворен Српски културни центар „Коло“ у Морахолуму

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је на отварању Српског културног центра „Коло“ у Морахолуму да без обзира на границу која дели Србију и Мађарску, умемо да градимо заједничку будућност и држимо се заједничких вредности. „Такве поруке можемо да чујемо и од политичара, али и од грађана. Међу нама постоји искрена посвећеност билатералној сарадњи, као и сарадњи у питањима од важности за читав регион“ рекао је министар и истакао да Србија веома цени подршку Мађарске на европском путу Србије.

Ружић је честитао свима који су годину и 5 месеци радили на изградњи овог центра и истакао да се види се да је рађен са пуно посвећености и воље.

Српски културни центар „Коло“ у Морахолуму

„Надам се да се ускоро видимо и на Палићу на којем се на Мађарском културном центру ради пуном паром и упркос лошим временским приликама нисмо стали. Оба центра су потврда изузетно добре политичке сарадње између две државе и одраз међусобног поштовања народа. Сигуран сам да ћемо сви овде настојати да такве односе одржимо и унапређујемо“ рекао је министар.

Свечаности отварања СКЦ “Коло” присуствовао је и министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто који је нагласио да је данашњи догађај важан, не само за мађарски и српски народ, него и у ширим европским оквирима. Он је навео да су Мађарска и Србија прешле дуг пут у грађењу односа који никада нису били бољи. Сијарто је нагласио да нас на том путу националне мањине везују, а не одвајају. Како је још нагласио, модел подршке мањинама у Србији, може да служи као пример целој Европи.

На отварању СКЦ „Коло“ обратили су се и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, министар културе и информисања Владан Вукосављевића,министар привреде Горан Кнежевћ, генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић, државни секретар у Министарству културе Мађарске Фекете Петер и представник Парламента Мађарске Нађ Ласло.

Изградња СКЦ „Коло“ део је заједничког српско-мађарског пројекта „Разнобојна сарадња/ Colourful cooperation“, чија је укупна вредност 3,7 милиона евра. Центар је изграђен на површини од 1.199,05 м2, а његова изградња и опремање коштали су 1,4 милиона евра. У оквиру истог пројекта у току је изградња мађарског у Србији, на Палићу
Пројекат „Разнобојна сарадња / Colourful cooperation“ заједнички реализују Еврорегионална развојна агенција за развој ДКМТ из Сегедина, Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, градови Суботица и Нови Сад и јавно удружење за омладину и за развој заједнице „Једни за друге“ из Морахалома.