Otvoren Srpski kulturni centar „Kolo“ u Moraholumu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je na otvaranju Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u Moraholumu da bez obzira na granicu koja deli Srbiju i Mađarsku, umemo da gradimo zajedničku budućnost i držimo se zajedničkih vrednosti. „Takve poruke možemo da čujemo i od političara, ali i od građana. Među nama postoji iskrena posvećenost bilateralnoj saradnji, kao i saradnji u pitanjima od važnosti za čitav region“ rekao je ministar i istakao da Srbija veoma ceni podršku Mađarske na evropskom putu Srbije.

Ružić je čestitao svima koji su godinu i 5 meseci radili na izgradnji ovog centra i istakao da se vidi se da je rađen sa puno posvećenosti i volje.

Srpski kulturni centar „Kolo“ u Moraholumu

„Nadam se da se uskoro vidimo i na Paliću na kojem se na Mađarskom kulturnom centru radi punom parom i uprkos lošim vremenskim prilikama nismo stali. Oba centra su potvrda izuzetno dobre političke saradnje između dve države i odraz međusobnog poštovanja naroda. Siguran sam da ćemo svi ovde nastojati da takve odnose održimo i unapređujemo“ rekao je ministar.

Svečanosti otvaranja SKC “Kolo” prisustvovao je i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto koji je naglasio da je današnji događaj važan, ne samo za mađarski i srpski narod, nego i u širim evropskim okvirima. On je naveo da su Mađarska i Srbija prešle dug put u građenju odnosa koji nikada nisu bili bolji. Sijarto je naglasio da nas na tom putu nacionalne manjine vezuju, a ne odvajaju. Kako je još naglasio, model podrške manjinama u Srbiji, može da služi kao primer celoj Evropi.

Na otvaranju SKC „Kolo“ obratili su se i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevića,ministar privrede Goran Kneževć, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, državni sekretar u Ministarstvu kulture Mađarske Fekete Peter i predstavnik Parlamenta Mađarske Nađ Laslo.

Izgradnja SKC „Kolo“ deo je zajedničkog srpsko-mađarskog projekta „Raznobojna saradnja/ Colourful cooperation“, čija je ukupna vrednost 3,7 miliona evra. Centar je izgrađen na površini od 1.199,05 m2, a njegova izgradnja i opremanje koštali su 1,4 miliona evra. U okviru istog projekta u toku je izgradnja mađarskog u Srbiji, na Paliću
Projekat „Raznobojna saradnja / Colourful cooperation“ zajednički realizuju Evroregionalna razvojna agencija za razvoj DKMT iz Segedina, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, gradovi Subotica i Novi Sad i javno udruženje za omladinu i za razvoj zajednice „Jedni za druge“ iz Morahaloma.