Ожеговић: Кроз обуке до квалитетнијег рада

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић обратио се учесницима скупа и полазницима еОбуке „Изградња капацитета локалних инспекцијских служби“, који је данас одржан у београдском хотелу „М“. Пројекат обуке реализује Стална конференција градова и општина уз подршку Министарства и Мисије ОЕБС у Србији.

Почетак интернет обуке је заказан за понедељак, 11. априла 2016. године, планирано је да траје осам недеља, а полазницима нуди кључна знања и информације о новом Закону о инспекцијском надзору којим се детаљно уређује садржина, врсте, облици и поступак надзора, овлашћења и обавезе учесника у истом, као и друга питања од значаја за инспекцијски надзор.

 

Државни секретар је обраћајући се учесницима скупа, којих је било више од 250, истакао неопходност доношења Закона о инспекцијском надзору, првенствено због што ефикасније борбе против сиве економије. Он је напоменуо да је при изради Закона пажљиво слушан и глас привредника чије су сугестије допринеле доношењу квалитетнијег документа, а такође је подвукао значај оваквих скупова, првенствено због размене искустава међу инспекторима на локалу.

„Покушавамо да направимо конкурентно пословно окружење, да га унапредимо и учинимо привлачним, ефикасним и транспарентним. У том послу нам је потребна и ваша помоћ и сарадња“, поручио је Ожеговић инспекторима и додао да је примена Закона имала плански одложен рок како би се на време припремила сва пратећа подзаконска акта, стручно-методолошка објашњења, али и спровеле одговарајуће обуке.

Ожеговић се у закључку осврнуо на чињеницу да је неопходно подизање капацитета инспекцијских служби, будући да је старосна структура запослених у инспекцијама прилично неповољна. Он је навео да је у плану осавремењивање рада инспекција превасходно кроз јединствени информациони систем на којем се ради, а у оквиру тога и еLearning платформа која ће помоћи да сваки инспектор обавља свој посао још боље и квалитетније.

Учесницима се обратио и шеф Одељења за демократизацију при Мисији ОЕБС у Србији Јан Лунебург,који је истакао да је поносан и врло срећан због огромног интересовања за овај програм обуке. Он је истакао да је сврха  пројекта надоградња већ постојећег знања уз увођење нових техника и метода, првенствено приликом поступања према нерегистрованим субјектима инспекцијског надзора.

Лунебург је истакао да се кроз примену Закона појачава борба против сиве економије која се уз побољшан инспекцијски надзор у потпуности уклапа у концепт реформе јавне управе и у уопштено, боље управљање.