Ožegović: Kroz obuke do kvalitetnijeg rada

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović obratio se učesnicima skupa i polaznicima eObuke „Izgradnja kapaciteta lokalnih inspekcijskih službi“, koji je danas održan u beogradskom hotelu „M“. Projekat obuke realizuje Stalna konferencija gradova i opština uz podršku Ministarstva i Misije OEBS u Srbiji.

Početak internet obuke je zakazan za ponedeljak, 11. aprila 2016. godine, planirano je da traje osam nedelja, a polaznicima nudi ključna znanja i informacije o novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru kojim se detaljno uređuje sadržina, vrste, oblici i postupak nadzora, ovlašćenja i obaveze učesnika u istom, kao i druga pitanja od značaja za inspekcijski nadzor.

 

Državni sekretar je obraćajući se učesnicima skupa, kojih je bilo više od 250, istakao neophodnost donošenja Zakona o inspekcijskom nadzoru, prvenstveno zbog što efikasnije borbe protiv sive ekonomije. On je napomenuo da je pri izradi Zakona pažljivo slušan i glas privrednika čije su sugestije doprinele donošenju kvalitetnijeg dokumenta, a takođe je podvukao značaj ovakvih skupova, prvenstveno zbog razmene iskustava među inspektorima na lokalu.

„Pokušavamo da napravimo konkurentno poslovno okruženje, da ga unapredimo i učinimo privlačnim, efikasnim i transparentnim. U tom poslu nam je potrebna i vaša pomoć i saradnja“, poručio je Ožegović inspektorima i dodao da je primena Zakona imala planski odložen rok kako bi se na vreme pripremila sva prateća podzakonska akta, stručno-metodološka objašnjenja, ali i sprovele odgovarajuće obuke.

Ožegović se u zaključku osvrnuo na činjenicu da je neophodno podizanje kapaciteta inspekcijskih službi, budući da je starosna struktura zaposlenih u inspekcijama prilično nepovoljna. On je naveo da je u planu osavremenjivanje rada inspekcija prevashodno kroz jedinstveni informacioni sistem na kojem se radi, a u okviru toga i eLearning platforma koja će pomoći da svaki inspektor obavlja svoj posao još bolje i kvalitetnije.

Učesnicima se obratio i šef Odeljenja za demokratizaciju pri Misiji OEBS u Srbiji Jan Luneburg,koji je istakao da je ponosan i vrlo srećan zbog ogromnog interesovanja za ovaj program obuke. On je istakao da je svrha  projekta nadogradnja već postojećeg znanja uz uvođenje novih tehnika i metoda, prvenstveno prilikom postupanja prema neregistrovanim subjektima inspekcijskog nadzora.

Luneburg je istakao da se kroz primenu Zakona pojačava borba protiv sive ekonomije koja se uz poboljšan inspekcijski nadzor u potpunosti uklapa u koncept reforme javne uprave i u uopšteno, bolje upravljanje.