Ожеговић: Морамо унапређивати и људске и материјалне ресурсе инспектора

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић учествовао је у раду друге годишње конференције „Излаз из сиве економије“ и говорио на панелима „Координација инспекцијског надзора и судски епилог“ и „Фер третман и подстицање легалног пословања“.

 

„Очекује нас врло важан процес секторског усаглашавања око 150 прописа са кровним Законом о инспекцијском надзору, уз широк консултативни процес првенствено са привредом“, рекао је Ожеговић и нагласио да тај процес није једноставан, али се очекује да ће бити окончан у наредној години.

Он је нагласио да је изузетно значајна промена перцепције о инспекцијским службама и њиховом раду, што је и констатовано у годишњој Анкети 1000 предузећа коју је спровео УСАИД. Ожеговић је подвукао велики утицај квалитетних обука инспектора које су спроведене у претходном периоду, а додао је да се мора радити на унапређењу како људских, тако и материјалних ресурса инспекција.

 

„Специјализовани софтвер за јединствени информациони систем еИнспектор ускоро ће профункционисати за неколико највећих служби, попут инспекције рада и тржишне инспекције, а до априла 2018. систем би требало да обједини све инспекције“, закључио је Ожеговић.