Ožegović: Moramo unapređivati i ljudske i materijalne resurse inspektora

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović učestvovao je u radu druge godišnje konferencije „Izlaz iz sive ekonomije“ i govorio na panelima „Koordinacija inspekcijskog nadzora i sudski epilog“ i „Fer tretman i podsticanje legalnog poslovanja“.

 

„Očekuje nas vrlo važan proces sektorskog usaglašavanja oko 150 propisa sa krovnim Zakonom o inspekcijskom nadzoru, uz širok konsultativni proces prvenstveno sa privredom“, rekao je Ožegović i naglasio da taj proces nije jednostavan, ali se očekuje da će biti okončan u narednoj godini.

On je naglasio da je izuzetno značajna promena percepcije o inspekcijskim službama i njihovom radu, što je i konstatovano u godišnjoj Anketi 1000 preduzeća koju je sproveo USAID. Ožegović je podvukao veliki uticaj kvalitetnih obuka inspektora koje su sprovedene u prethodnom periodu, a dodao je da se mora raditi na unapređenju kako ljudskih, tako i materijalnih resursa inspekcija.

 

„Specijalizovani softver za jedinstveni informacioni sistem eInspektor uskoro će profunkcionisati za nekoliko najvećih službi, poput inspekcije rada i tržišne inspekcije, a do aprila 2018. sistem bi trebalo da objedini sve inspekcije“, zaključio je Ožegović.