Ожеговић: Округе морамо више укључити у примену Закона о инспекцијама

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић председавао је састанком у ком су учествовали начелници Златиборског, Севернобачког, Средњобанатског, Колубарског, Моравичког и Пиротског управног округа Србије, као и представници инспекција и УСАИД Пројекта за боље услове пословања.

 

Ожеговић је рекао начелницима да је сврха састанака овог типа појачавање сарадње и координације свих нивоа власти у што бољој примени Закона о инспекцијском надзору, посебно имајући у виду да његова пуна примена почиње у априлу ове године. Он је, такође, истакао да би било добро да окрузи преузму значајнију улогу у примени Закона о инспекцијског надзора. „Ако би могао да се наведе повољан тренутак да се што пре унапреди сарадња између инспекцијских служби на свим нивоима, сада је право време за то“, сложили су се и начелници у оцени.

Државни секретар је нагласио да се Министарство, уз велику помоћ УСАИД Пројекта за боље услове пословања, залаже за што доследнију примену и координацију инспекција и да ће се на Савету Координационе комисије Владе Републике Србије, у чијем су саставу и министри, разматрати конкретни изазови са којима се окрузи суочавају. Између осталих изазова, апострофиран је и мањак инспектора у целој Србији, као и њихов лош материјални положај.

Иако је закон већ сада донео значајна побољшања, Министарство са својим партнерима, увелико организује редовне обуке инспектора, као и остале активности предвиђене Акционим планом, који ће допринети овом циљу.