Ožegović: Okruge moramo više uključiti u primenu Zakona o inspekcijama

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović predsedavao je sastankom u kom su učestvovali načelnici Zlatiborskog, Severnobačkog, Srednjobanatskog, Kolubarskog, Moravičkog i Pirotskog upravnog okruga Srbije, kao i predstavnici inspekcija i USAID Projekta za bolje uslove poslovanja.

 

Ožegović je rekao načelnicima da je svrha sastanaka ovog tipa pojačavanje saradnje i koordinacije svih nivoa vlasti u što boljoj primeni Zakona o inspekcijskom nadzoru, posebno imajući u vidu da njegova puna primena počinje u aprilu ove godine. On je, takođe, istakao da bi bilo dobro da okruzi preuzmu značajniju ulogu u primeni Zakona o inspekcijskog nadzora. „Ako bi mogao da se navede povoljan trenutak da se što pre unapredi saradnja između inspekcijskih službi na svim nivoima, sada je pravo vreme za to“, složili su se i načelnici u oceni.

Državni sekretar je naglasio da se Ministarstvo, uz veliku pomoć USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, zalaže za što dosledniju primenu i koordinaciju inspekcija i da će se na Savetu Koordinacione komisije Vlade Republike Srbije, u čijem su sastavu i ministri, razmatrati konkretni izazovi sa kojima se okruzi suočavaju. Između ostalih izazova, apostrofiran je i manjak inspektora u celoj Srbiji, kao i njihov loš materijalni položaj.

Iako je zakon već sada doneo značajna poboljšanja, Ministarstvo sa svojim partnerima, uveliko organizuje redovne obuke inspektora, kao i ostale aktivnosti predviđene Akcionim planom, koji će doprineti ovom cilju.