Почела израда Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији за период 2020-2022

Почела је израда четвртог Акционог плана за спровођење иницијативе Партнерство за отворену управу у Републици Србији за период 2020-2022, а очекује се да тај план буде усвојен до краја године, речено је на првом састанку Посебне међуминистарске радне групе, који је одржан онлајн.

Састанак је отворио државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, а присуствовало је 50 представника државних органа, независних институција, локалних самоуправа, Народне скупштине и организација цивилног друштва.

Бошњак је истакао да Србија подржава основне вредности садржане у Декларацији Партнерства за отворену управу (ПОУ), које су у складу и са спровођењем општег циља реформе јавне управе у Србији. То су обезбеђење високог квалитета услуга грађанима и привредним субјектима и стварање јавне управе која ће значајно допринети економској стабилности и повећању животног стандарда грађана.

Учешће у иницијативи ПОУ и спровођење активности у складу са вредностима које ПОУ промовише, значајно доприносе постизању ових циљева.

Бошњак је рекао да је у оквиру ОГП иницијативе значајно унапређена сарадња са ОЦД, на чему министарство инсистира, као и да је у Извештају о дизајну за Србију 2018-2020 оцењено да  је процес учешћа више различитих заинтересованих страна у процесу ПОУ у Србији  транспарентан и инклузиван, а  да представници Владе и невладиног сектора имају једнака права да предлажу обавезе, постављају дневни ред и учествују у доношењу одлука.

Оцењено је и да су се квалитет комуникације и отвореност управе према предлозима организација цивилног друштва значајно увећали.

Како је истакнуто на састанку, с обзиром на то да смо се суочили са пандемијом корона вируса, нови акциони план за реализацију ОГП иницијативе, долази у право време и представља одличну прилику да дефинишемо и спроведемо мере које ће допринети превазилажењу изазова са којима смо суочени у овим ванредним околностима и које ће нам помоћи да убудуће наставимо да функционишемо ефикасно и поред многих ограничења.

Као неке од примера мера, које је Србија предузела током пандемије, Бошњак је навео покретање веб странице Буди волонтер (https://budivolonter.gov.rs/), веб странице за информације о Ковиду 19 (https://covid19.rs/homepage-english/),  као и то да је Портал отворених података обогаћен новим скуповима података који се односе на пандемију ковид-19 као што су: Регистар установа примарне здравствене заштите посвећен Covid- 19, Извештај о подацима о особама зараженим ковид-19, Епидемиолошки извештаји о Covid-19, Регистар  продавница за снабдевање грађана старијих од 65 година…