Подршка за најбоље општине у наплати пореза на имовину

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић уручио је данас награде за пет општина које су у конкуренцији 44 општинe из целе Србије биле најбоље у наплати пореза на имовину.

Са укупно милион франака, које је обезбедила Влада Швајцарске награђени су – Mали Зворник, Горњи Милановац, Апатин, Љубовија и Бор. Награда се додељује у оквиру пројекта Реформа пореза на имовину.

Министар Ружић је истакао је да је овај пројекат важан зато што је омогућио да се евидентира преко 100.000 непокретности грађана, које нису биле пореским евиденцијама у 44 општине.

Према његовим речима, важно да ове евиденције буду тачне и одговарају стању на терену, јер је порез на имовину изворни приход општина и градова који у целости остаје у локалним самоуправама – приход из ког оне финансирају изградњу и рад вртића, плате васпитача, школе, културу и спорт, изградњу путева, водовода, канализација.

„Општине и градови у Србији у свом финансијском управљању настоје да ојачају сопствене капацитете, људске и материјалне, како би могли суштински да брину о својим грађанима. Отуда и велико интересовање за овај пројекат, јер мало који се може похвалити обухватом од 44 локалних самоуправа“, рекао је он.

Према његовим речима, приходи од пореза на имовину расту из године у годину, а највећим делом и због пописивања некретнина грађана.

„У 2017. наплата пореза је била 45 милијарди динара, док је у 2018. износила скоро 50 милијарди динара. Општине које су учествовале у пројекту наплатиле су пет милијарди динара више и на тај начин обезбедиле још новца за финансирање онога што је грађанима потребно“, истакао је Ружић.

Овај пројекат је, како је рекао, имао додату активност која је целој причи дала додатну вредност, важну за остварење циља реформе јавне управе – стварање управе по мери свих грађана.

„Управа по мери свих грађана је она која им пружа оно што траже, што је њихова потреба, оно што заслужују и за шта је плаћају. Зато је важно питати их, укључити више у доношење одлука и политика, на свим нивоима власти. Променили смо и законе да бисмо то омогућили и показали да као држава то заиста и желимо“, навео је Ружић.

Програм „Реформа пореза на имовину“ је програм Швајцарске владе који се спроводи у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина.

Директорка Швајцарске канцеларије у Србији Урсула Лојбли казала је да је Швајцарска у тај програм уложила шест милиона франака за подстицај 44 општине у Србији .

Истакла је да је кроз програм посао добило и 325 пописивача који су проверавали да ли се стање на терену поклапа са оним које се плаћа на име пореза на имовину.