Podrška za najbolje opštine u naplati poreza na imovinu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić uručio je danas nagrade za pet opština koje su u konkurenciji 44 opštine iz cele Srbije bile najbolje u naplati poreza na imovinu.

Sa ukupno milion franaka, koje je obezbedila Vlada Švajcarske nagrađeni su – Mali Zvornik, Gornji Milanovac, Apatin, Ljubovija i Bor. Nagrada se dodeljuje u okviru projekta Reforma poreza na imovinu.

Ministar Ružić je istakao je da je ovaj projekat važan zato što je omogućio da se evidentira preko 100.000 nepokretnosti građana, koje nisu bile poreskim evidencijama u 44 opštine.

Prema njegovim rečima, važno da ove evidencije budu tačne i odgovaraju stanju na terenu, jer je porez na imovinu izvorni prihod opština i gradova koji u celosti ostaje u lokalnim samoupravama – prihod iz kog one finansiraju izgradnju i rad vrtića, plate vaspitača, škole, kulturu i sport, izgradnju puteva, vodovoda, kanalizacija.

„Opštine i gradovi u Srbiji u svom finansijskom upravljanju nastoje da ojačaju sopstvene kapacitete, ljudske i materijalne, kako bi mogli suštinski da brinu o svojim građanima. Otuda i veliko interesovanje za ovaj projekat, jer malo koji se može pohvaliti obuhvatom od 44 lokalnih samouprava“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, prihodi od poreza na imovinu rastu iz godine u godinu, a najvećim delom i zbog popisivanja nekretnina građana.

„U 2017. naplata poreza je bila 45 milijardi dinara, dok je u 2018. iznosila skoro 50 milijardi dinara. Opštine koje su učestvovale u projektu naplatile su pet milijardi dinara više i na taj način obezbedile još novca za finansiranje onoga što je građanima potrebno“, istakao je Ružić.

Ovaj projekat je, kako je rekao, imao dodatu aktivnost koja je celoj priči dala dodatnu vrednost, važnu za ostvarenje cilja reforme javne uprave – stvaranje uprave po meri svih građana.

„Uprava po meri svih građana je ona koja im pruža ono što traže, što je njihova potreba, ono što zaslužuju i za šta je plaćaju. Zato je važno pitati ih, uključiti više u donošenje odluka i politika, na svim nivoima vlasti. Promenili smo i zakone da bismo to omogućili i pokazali da kao država to zaista i želimo“, naveo je Ružić.

Program „Reforma poreza na imovinu“ je program Švajcarske vlade koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Direktorka Švajcarske kancelarije u Srbiji Ursula Lojbli kazala je da je Švajcarska u taj program uložila šest miliona franaka za podsticaj 44 opštine u Srbiji .

Istakla je da je kroz program posao dobilo i 325 popisivača koji su proveravali da li se stanje na terenu poklapa sa onim koje se plaća na ime poreza na imovinu.