Потребна професионална и модерна управа, обуке за пола милиона службеника

Потпредседница владе и министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички изјавила је данас да је Србији потребна професионална и модерна управа и најавила да ће бити реализовано више програма обуке за укупно 500.000 службненика у Србији.

Удовички је на првом Дипломатском форуму „Професионално усавршавање јавних службеника“ рекла да је то неопходно у свеобухватној реформи, која има за циљ професинални однос управе и партнерство са грађанима и привредом и додала да систем награђивања и напредовања сужбеника у јавној управи треба да буде устројен према заслугама.

 

„Изградња службеничког система каквог желимо је један од четири стуба реформе јавне управе. Постоји потреба да се појача обука јавних службеника и потребни су свеобухватнији програми који ће им на трајан начин помоћи да промене начин на који раде“, рекла је она.

Удовички је подсетила да је у 2015. години готово 2.000 службеника похађало 118 обука, али и да обухват тих тренинга није био довољан. Она је прецизирала да је реализован 881 сат обуке и ангажовано 97 предавача.

„У току је припрема за успостављање централне институције за обуку коју смо назвали академија за јавну управу и радујемо се платформи коју данас покрећемо уз подршку амбасада за укључивање у семинаре у њиховим земљама“, рекла је Удовички истакавши да је потребан професиналнији рад управе и њено оспособљеније на путу ка ЕУ.

Она је у том контексту нагласила да је за професионалну управу потребан адекватан систем стручног усавршавања, подвукавши да и сада има пуно добрих професионалаца на којима јавна управа заправо и почива.

Удовички је најавила да ће ускоро почети и обука у локалном самоуправма у сарадњи са Саветом Европе која ће бити финансирана средствима ИПА, а да ће пуна примена тог програма почети у 2017. години.

Она је закључила да је потребна и много већа финансијска дисциплина и контрола којима ће се Србија између осталог бавити у оквиру спровођења акционог плана за поглавље 32.

 

Потпредседник Управног одбора НАЛЕД-а и градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић истакао је на скупу да ће после Првог дипломатског форума МДУЛС и НАЛЕД, уз подршку амбасада, објавити први водич кроз међународне тренинге и обуке за јавне службенике, који ће приближити те програме запосленима у државној и локалној администрацији и помоћи им да нова знања примене у свакодневном раду и планирању.

Он је нагласио да се последњих годину ипо дана доста радило са Владом Србије на изменама Закона о планирању и изградњи и примени система издавања електронских грађевинских дозвола.

„До сада је обучено око 2.500 службеника, план је да се обучи њих 4.000. Овим законом имали смо „вододелницу“ периода када смо све радили са папирима, и периода увођења електронске управе и надам се да ће то бити победа читаве Србије“, рекао је Недимовић.

 

Скупу су присуствовали и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, који верује да ће будућа српска влада наставити да спроводи реформу са истом жестином и вољом као и до сада, у тандему са досадашњим важним актерима.

“Близу смо потписивања завршних споразума у оквиру ИПА за први програма за подршку буџета по секторима у Србији, који ће бити посебено усредсређен на реформу јавне управе и управљање јавним финансијама”, рекао је Девенпорт.

Са аспекта европских интеграција, веома је важно питање професионализације државне управе, а оно што Србија жели да постигне у наредне четири године су европски стандарди живота и рада, рекла је министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Ако може брже, тим боље, али свакако, достигнути европски стандарди значе бољу и ефикаснију државну управу, мању и ефикаснију администрацију, брже правосуђе, више скенера у болницама, више рачунара у школама“, рекла је Јоксимовић

Скупу су присуствовали и амбасадори више земаља. Амбасадорка Индије Нариндер Чаухан рекла је да је њена земља провајдер техничког знања, консултантских услуга и израде студија изводљивости са више од 100 држава партнера широм света, укључујући и Србију.

 

Амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад каже да службеници не желе промене, као и запослени у државним службама јер се плаше да ће изгубити посао, а понекад су и умишљени.

“Мој савет вам је да не будете умишљени, већ да размислите шта се од вас очекује и да учите из својих, а посебно из грешака других”, рекао је амбасадор.

Заменик амбасадора Израела Итај Милнер се нада да ће и Србија ускоро имати своју агенцију за међународну помоћ, која ће бити партнер израелској агенцији Маршал.

На крају скупа, државни секретар у МДУЛС Жељко Ожеговић рекао је да нема добре управе без добро обучених службеника и подсетио да је у самом финишу претходне владе усвојено три закона МДУЛС-а, који ће бити снажан замајац у развоју добре управе.