Potrebna profesionalna i moderna uprava, obuke za pola miliona službenika

Potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je danas da je Srbiji potrebna profesionalna i moderna uprava i najavila da će biti realizovano više programa obuke za ukupno 500.000 službnenika u Srbiji.

Udovički je na prvom Diplomatskom forumu „Profesionalno usavršavanje javnih službenika“ rekla da je to neophodno u sveobuhvatnoj reformi, koja ima za cilj profesinalni odnos uprave i partnerstvo sa građanima i privredom i dodala da sistem nagrađivanja i napredovanja sužbenika u javnoj upravi treba da bude ustrojen prema zaslugama.

 

„Izgradnja službeničkog sistema kakvog želimo je jedan od četiri stuba reforme javne uprave. Postoji potreba da se pojača obuka javnih službenika i potrebni su sveobuhvatniji programi koji će im na trajan način pomoći da promene način na koji rade“, rekla je ona.

Udovički je podsetila da je u 2015. godini gotovo 2.000 službenika pohađalo 118 obuka, ali i da obuhvat tih treninga nije bio dovoljan. Ona je precizirala da je realizovan 881 sat obuke i angažovano 97 predavača.

„U toku je priprema za uspostavljanje centralne institucije za obuku koju smo nazvali akademija za javnu upravu i radujemo se platformi koju danas pokrećemo uz podršku ambasada za uključivanje u seminare u njihovim zemljama“, rekla je Udovički istakavši da je potreban profesinalniji rad uprave i njeno osposobljenije na putu ka EU.

Ona je u tom kontekstu naglasila da je za profesionalnu upravu potreban adekvatan sistem stručnog usavršavanja, podvukavši da i sada ima puno dobrih profesionalaca na kojima javna uprava zapravo i počiva.

Udovički je najavila da će uskoro početi i obuka u lokalnom samoupravma u saradnji sa Savetom Evrope koja će biti finansirana sredstvima IPA, a da će puna primena tog programa početi u 2017. godini.

Ona je zaključila da je potrebna i mnogo veća finansijska disciplina i kontrola kojima će se Srbija između ostalog baviti u okviru sprovođenja akcionog plana za poglavlje 32.

 

Potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović istakao je na skupu da će posle Prvog diplomatskog foruma MDULS i NALED, uz podršku ambasada, objaviti prvi vodič kroz međunarodne treninge i obuke za javne službenike, koji će približiti te programe zaposlenima u državnoj i lokalnoj administraciji i pomoći im da nova znanja primene u svakodnevnom radu i planiranju.

On je naglasio da se poslednjih godinu ipo dana dosta radilo sa Vladom Srbije na izmenama Zakona o planiranju i izgradnji i primeni sistema izdavanja elektronskih građevinskih dozvola.

„Do sada je obučeno oko 2.500 službenika, plan je da se obuči njih 4.000. Ovim zakonom imali smo „vododelnicu“ perioda kada smo sve radili sa papirima, i perioda uvođenja elektronske uprave i nadam se da će to biti pobeda čitave Srbije“, rekao je Nedimović.

 

Skupu su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, koji veruje da će buduća srpska vlada nastaviti da sprovodi reformu sa istom žestinom i voljom kao i do sada, u tandemu sa dosadašnjim važnim akterima.

“Blizu smo potpisivanja završnih sporazuma u okviru IPA za prvi programa za podršku budžeta po sektorima u Srbiji, koji će biti posebeno usredsređen na reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama”, rekao je Devenport.

Sa aspekta evropskih integracija, veoma je važno pitanje profesionalizacije državne uprave, a ono što Srbija želi da postigne u naredne četiri godine su evropski standardi života i rada, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Ako može brže, tim bolje, ali svakako, dostignuti evropski standardi znače bolju i efikasniju državnu upravu, manju i efikasniju administraciju, brže pravosuđe, više skenera u bolnicama, više računara u školama“, rekla je Joksimović

Skupu su prisustvovali i ambasadori više zemalja. Ambasadorka Indije Narinder Čauhan rekla je da je njena zemlja provajder tehničkog znanja, konsultantskih usluga i izrade studija izvodljivosti sa više od 100 država partnera širom sveta, uključujući i Srbiju.

 

Ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad kaže da službenici ne žele promene, kao i zaposleni u državnim službama jer se plaše da će izgubiti posao, a ponekad su i umišljeni.

“Moj savet vam je da ne budete umišljeni, već da razmislite šta se od vas očekuje i da učite iz svojih, a posebno iz grešaka drugih”, rekao je ambasador.

Zamenik ambasadora Izraela Itaj Milner se nada da će i Srbija uskoro imati svoju agenciju za međunarodnu pomoć, koja će biti partner izraelskoj agenciji Maršal.

Na kraju skupa, državni sekretar u MDULS Željko Ožegović rekao je da nema dobre uprave bez dobro obučenih službenika i podsetio da je u samom finišu prethodne vlade usvojeno tri zakona MDULS-a, koji će biti snažan zamajac u razvoju dobre uprave.