ПРЕДСТАВЉАМО ВАМ НИШ – ПЕТИ ДЕО „СРПСКЕ СЛАГАЛИЦЕ“

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички је, путем пројекта „Српска слагалица“ (www.serbianpuzzle.rs), желела да сваке недеље представи по један град или општину наше земље кроз пет различитих тема: инвестициони потенцијал, културна манифестација, историјат, знаменита личност и кулинарски специјалитети.

“Слика Србије не сме и не треба да буде само слика главног града. Наш је циљ да свака општина и сваки град Србије имају једнаке шансе. Надам се да ћете уживати заједно са нама у склапању слагалице наше Србије”, порука је потпредседнице Владе овим пројектом.

Ове недеље представљамо вам Ниш – највећи град у југоисточној Србији и трећи град по величини у Србији.

У овом граду (274. године) рођен је римски император, који је доношењем Миланског едикта направио највећу прекретницу у верској историји Европе и који је својим начином ратовања, веровања, градњама, животом сврстао себе у ред најутицајних државника тог периода – цар Константин.

Данас је Ниш реформисао своју администрацију и применио нове моделе и приступе у раду, у циљу унапређења квалитета живота у локалној заједници, подизања нивоа услуга грађанима, привлачења нових инвестиција, успостављања партнерског односа са постојећом привредом, подстицања предузетништва и развоја локалне привреде. Град, који је, захваљујући сарадњи са инвеститорима, од 2011. отворио 4500 нових радних места, омогућава инвеститорима да за годину дана од идеје дођу до завршеног greenfield пројекта.

Ове недеље, сви који су заљубљени у српске специјалитете могу прочитати више о нишким јелима, јер је бурек, по историјским подацима, баш настао у Нишу 1498.године, а сви они који желе да посете овај дивни град, препоручујемо да то учине од 13. до 16. августа 2015. године када се одржава двадесет први Nišville Jazz Festival.

Више о овом граду и осталим локалним самоуправама Србије погледајте на www.serbianpuzzle.rs