PREDSTAVLJAMO VAM NIŠ – PETI DEO „SRPSKE SLAGALICE“

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički je, putem projekta „Srpska slagalica“ (www.serbianpuzzle.rs), želela da svake nedelje predstavi po jedan grad ili opštinu naše zemlje kroz pet različitih tema: investicioni potencijal, kulturna manifestacija, istorijat, znamenita ličnost i kulinarski specijaliteti.

“Slika Srbije ne sme i ne treba da bude samo slika glavnog grada. Naš je cilj da svaka opština i svaki grad Srbije imaju jednake šanse. Nadam se da ćete uživati zajedno sa nama u sklapanju slagalice naše Srbije”, poruka je potpredsednice Vlade ovim projektom.

Ove nedelje predstavljamo vam Niš – najveći grad u jugoistočnoj Srbiji i treći grad po veličini u Srbiji.

U ovom gradu (274. godine) rođen je rimski imperator, koji je donošenjem Milanskog edikta napravio najveću prekretnicu u verskoj istoriji Evrope i koji je svojim načinom ratovanja, verovanja, gradnjama, životom svrstao sebe u red najuticajnih državnika tog perioda – car Konstantin.

Danas je Niš reformisao svoju administraciju i primenio nove modele i pristupe u radu, u cilju unapređenja kvaliteta života u lokalnoj zajednici, podizanja nivoa usluga građanima, privlačenja novih investicija, uspostavljanja partnerskog odnosa sa postojećom privredom, podsticanja preduzetništva i razvoja lokalne privrede. Grad, koji je, zahvaljujući saradnji sa investitorima, od 2011. otvorio 4500 novih radnih mesta, omogućava investitorima da za godinu dana od ideje dođu do završenog greenfield projekta.

Ove nedelje, svi koji su zaljubljeni u srpske specijalitete mogu pročitati više o niškim jelima, jer je burek, po istorijskim podacima, baš nastao u Nišu 1498.godine, a svi oni koji žele da posete ovaj divni grad, preporučujemo da to učine od 13. do 16. avgusta 2015. godine kada se održava dvadeset prvi Nišville Jazz Festival.

Više o ovom gradu i ostalim lokalnim samoupravama Srbije pogledajte na www.serbianpuzzle.rs