Ружић: Грађани девет награђених општина су показали како се бори против сиве економије

Министар државне управе и локалне самоуправе, Бранко Ружић,  доделио је данас на конференцији „Борба против сиве економије-прво полувреме“ представницима девет победничких локалних самоуправа,

“Грађани Беле Паланке, Блаца, Димитровграда, Кикинде, Куле, Медијане, Савског венца, Врања и Врбаса су, одговорним понашањем, помогли да њихове заједнице освоје наградни фонд од по 23.000 евра за улагање у пројекте од јавног значаја”, рекао је он.

Министар Ружић је истакао да ће ова средства бити уложена у пројекте по избору грађана и да је то прави начин да се укаже на који начин се троше новци од пореза. „Зато што грађани треба да се консултују где и шта треба градити и зато што је то начин практиковања непосредне демократије, ми смо изменама Закона о локалној самоуправи и прописали да све општине и градови, приликом израде локалних буџета, морају консултовати грађане око тога шта и где треба градити“ рекао је министар.

Министри Ружић, Недимовић и Ђорђевић

Говорећи о резултатима у борби против сиве економије, Ружић је нагласио да су  инспектори у првим борбеним редовима и подсетио да је реформом инспекцијског система, која је започета 2015. године, овај систем промењен из корена, јер је омогућено да инспектори контролишу нерегистроване субјекте, што раније није био случај, улога инспекција је првенствено саветодавна, а многе новине се односе на ефикаснији рад самих инспектора. Резултати су већ видљиви у овој области, рекао је министар и изразио задовољство, јер су привредници већ позитивно оценили ову реформу.

“У прошлој години обављено је 415 хиљада инспекцијских надзора и утврђено 3.000 нерегистрованих привредника, што је смањење за од 10 одсто у односу на 2016. годину, а инспекцијске службе обавиле су више од 3.000 службених саветодавних посета у прошлој години и изрекли осам хиљада превентивних мера” рекао је Ружић и додао да су се привредници 650 пута сами оценили, а инспектори су 2.500 пута најавили привредницима надзор.

“Број ванредних надзора свели смо на 30 процената, док се 70 обавља по редовној процедури, сходно плановима који су јавни „, каже он.

Министар Ружић и председница градске општине Савски Венац Ирена Вујовић

Министар Ружић је најавио да ће министарство у наредном периоду радити на имплементацији софтверске платформе е-инспектор, а од половине октобра ће прве четири „пилот“ инспекције , Тржишна, Санитарна, Инспекција рада и Управна кренути са радом у овом софтверу, док ће им се на пролеће следеће године придружити и остале инспекције.

Ружић каже да, као што је код саобраћајних прекршаја могуће склопити споразум о признању прекршаја у области трговине или рада, привредници ће то моћи од сада да учине и са овим инспекцијама.

Министарство је свесно да у Србији има мањак инспектора, као и опреме, те да су плате запосленима у овом сектору ниске, али каже “Министарство се заложило да инспекторима на локалу омогући корективни коефицијент, који може да донесе повећање плата и до 20 одсто“.

„Надам се да ће то, бар мало, исправити неправду, допринети да положај инспектора буде побољшан и да ће, у коначном, утицати на њихову мотивацију да реформу изнесу до краја“, рекао је Ружић.