Ружић и Адеми о статусу националних мањина

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је данас да Влада Србије и то министарство припремају четири закона која ће се у јуну наћи у парламенту са циљем да се унапреди статус националних мањина, а функционисање националних савета буде плодотворније и транспарентније.

„Један од драгоцених делића тог веома важног мозаика јесте национални савет македонске националне мањине који ће, сигуран сам, такође, узети учешће у ономе што следи крајем године, а то су избори за национале савете националних мањина“, изјавио је Ружић после састанка са македонским министром за дијаспору Едмондом Адемијем.

Министар Бранко Ружића са македонским министром за дијаспору Едмондом Адемијем Министар Бранко Ружића са македонским министром за дијаспору Едмондом Адемијем

Ружић је рекао да је на састанку констатовано да је потребно реактивирати и имплементирати споразум између Србије и Црне Горе и Македоније из 2004 године о покретању и функционисању међувладине мешовите комисије.

„Сматрам да је то један модел, механизам који у сваком случају може, чак и растерећен од неких дневних политичких тема које на Балкану увек постоје, да помогне да се позабавимо оним што јесте интерес двеју држава, њихових држављана и наших мањинских политика“, рекао је Ружић.

Адеми је истакао да је кључно питање током састанка било почетак рада мешовите комисије ради унапређења права македонске националне мањине у Србији и српске националне мањине у Македонији.

„Као министри ресорних министарстава ми ћемо поставити ово питање нашим владама и надамо се да ће од јесени бити формирана мештовита комисија која постоји од 2004, али само формално, јер није функционисала“, казао је Адеми.