Ružić i Ademi o statusu nacionalnih manjina

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da Vlada Srbije i to ministarstvo pripremaju četiri zakona koja će se u junu naći u parlamentu sa ciljem da se unapredi status nacionalnih manjina, a funkcionisanje nacionalnih saveta bude plodotvornije i transparentnije.

„Jedan od dragocenih delića tog veoma važnog mozaika jeste nacionalni savet makedonske nacionalne manjine koji će, siguran sam, takođe, uzeti učešće u onome što sledi krajem godine, a to su izbori za nacionale savete nacionalnih manjina“, izjavio je Ružić posle sastanka sa makedonskim ministrom za dijasporu Edmondom Ademijem.

Ministar Branko Ružića sa makedonskim ministrom za dijasporu Edmondom Ademijem Ministar Branko Ružića sa makedonskim ministrom za dijasporu Edmondom Ademijem

Ružić je rekao da je na sastanku konstatovano da je potrebno reaktivirati i implementirati sporazum između Srbije i Crne Gore i Makedonije iz 2004 godine o pokretanju i funkcionisanju međuvladine mešovite komisije.

„Smatram da je to jedan model, mehanizam koji u svakom slučaju može, čak i rasterećen od nekih dnevnih političkih tema koje na Balkanu uvek postoje, da pomogne da se pozabavimo onim što jeste interes dveju država, njihovih državljana i naših manjinskih politika“, rekao je Ružić.

Ademi je istakao da je ključno pitanje tokom sastanka bilo početak rada mešovite komisije radi unapređenja prava makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.

„Kao ministri resornih ministarstava mi ćemo postaviti ovo pitanje našim vladama i nadamo se da će od jeseni biti formirana meštovita komisija koja postoji od 2004, ali samo formalno, jer nije funkcionisala“, kazao je Ademi.