Ружић и Сирлиф: Грађанин, пре свега

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић захвалио се данас министру унутрашњих послова Републике Либерије Варнију Сирлифу на њиховом повлачењу признања ЈПН Косова и заузимању неутралног става по овом питању до достизања коначног решења.

Република Србија је веома захвална на оваквој одлуци и ми је сматрамо подршком у настојањима да се нађе најприхватљивије решење“, рекао је Ружић.

Министри су разговарали и о променама у раду управе како би се створио ефикаснији, професионалнији и модернији сервис грађана, као и могућностима за сарадњу две државе у погледу стручног усавршавања службеника, пољопривреде и задругарства.

Министри Ружић и Сирлиф

Сирлиф је истакао да Либерија тежи јачој децентрализацији у функцији ефикаснијег задовољавања потреба грађана, као и да настоји да развије задругарство као вид удруживања индивидуалних пољопривредних произвођача.

Министар Ружић је рекао да је у Србији промењен знатно законодавни оквир како би се повећала транспарентност рада управе и обезбедило веће укључивање грађана у доношење политика и одлука.

Основ сваке реформе коју овде спроводимо, а која се односе на систем јавне управе, је Грађанин Србије, пре свега“, казао је министар и додао да су њихове потребе увек на првом месту.

Објаснивши да је за сваку промену потребна одлучност и политичка воља, министар Ружић је рекао да наша управа пре четири године није налик овој данас, као што ни ова данас неће личити на ону сутра, јер је реформа сталан процес и ми који служимо грађанима морамо увек да пратимо трендове и ослушкујемо потребе грађана.

С тим у вези, министри су разматрали и могућност сарадње у области стручног усаврашавања јавних службеника, посебно имајући у виду да је Србија донела Закон о Националној академији, као један од резултата увођења системског усавршавања.