РУЖИЋ: ЛАКШИ УПИС ПРВАКА, ШКОЛЕ ЕЛЕКТРОНСКИ ПРИБАВЉАЈУ ИЗВОД ИЗ КЊИГЕ РОЂЕНИХ И УВЕРЕЊЕ О ПРЕБИВАЛИШТУ

Родитељи од данас за упис деце у први разред неће морати да доносе извод из књиге рођених и доказ о пребивалишту детета, већ ће то школа електронски набављати уместо њих.

Матичне књиге увезали смо са основним школама и од данас родитељи при упису првака не морају више да доносе изводе“, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић приликом обиласка Основне школе Јован Дучић у Београду,  где је представљена услуга е-Упис.

Нагласио је да да од овогодишњег уписа у школу, родитељи више неће морати да чекају у редовима да би прибавили та два документа и оценио да је то још једна олакшица коју је Влада Србије као тим обезбедила за грађане.

Премијерка Брнабић, министри Ружић и Шарчевић и директор Канцеларије за ИТ Михајловић на часу информатике у ОШ „Јован Дучић“

Он је подсетио да је пре тога било потребно да се запослени у управи обавежу да ће размењивати податке између себе не правећи од грађана курире. Потом, како је додао, било је неопходно да  се то ради на најсавременији начин – електронским путем.

Други корак је био да пребацимо основне евиденције у електронски облик и повезујемо базе и стварамо сервисе. Онда смо се обавезали да ћемо користити савремене технологије и примењивати их у раду где год је то могуће“, истакао је министар Ружић.

Он је рекао да су уз вођство председнице владе Ане Брнабић и уз подршку Канцеларије за ИТ и еУправу, створене ове промене, како се грађани у важним тренуцима не би оптерећивали папирологијом и трошењем времена и новца по шалтерима.

И то је циљ реформе администрације о којој толико говоримо и која нас све окупља и данас“, нагласио је министар Ружић.

Додао је да је следећи велики посао у домену дигитализације успостављање Централног регистра становништва који ће на једном месту повезати и објединити податаке о грађанима из 13 различитих службених евиденција.

План је да ова централна база података почне са радом 1. септембра 2020. године и она ће омогућити да сви заједно у влади поставимо нове електронске услуге за грађане и сваки поступак дигитализујемо“, рекао је Ружић.

Премијерка Ана Брнабић најавила да ће следеће године родитељи моћи да упишу децу у школу само са личном картом. Најавила је да да ће за две године бити успостављен Јединствени информациони систем просвете који ће повезати систем образовања и привреде.

Министар просвете Младен Шарчевић најавио да ће од следеће године бити укинуто доношење лекарског уверења и потврде о завршеном предшколском образовању приликом уписа у први разред.

Директор канцеларије за ИТ Михаило Јовановић рекао је да се електронски систем уписа еУпис од данас примењује свих 1.229 основних школа у Србији.

Увођењем електронског уписа уштеђено је око 150.000 докумената и 150.000 сати одласка у установе, као и око 50 милиона динара”, рекао је он.

Додао је и да је за запослене у школама обезбеђен контакт центар којем ће моћи да се обрате уколико имају проблема са е-Уписом.