Ружић: Најважнији су људи

„Влада Републике Србије последњих неколико година убрзано ради на коренитој реформи јавне управе, како бисмо је трансформисали у модерну, способну, услужну, економичну и одговорну“, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић на отварању дводневне конференције „Модерни инструменти за развој људских ресурса“ данас у Београду.

Он је на конференцији коју је организовала Служба за управљање кадровима оценио да развој система није могућ без развоја кадровских потенцијала који креирају и утичу на систем.

„Зато волим да нагласим да су епицентар свих реформи људи – било да говоримо о грађанима којима држава пружа услуге, било да говоримо о службеницима који све ове промене спроводе“, рекао је Ружић.

Министар је подсетио да су први кораци у реформи службеничког система били усвајање и примена закона који уводе бројне новине у систем управљања људским ресурцима, планирању кадрова, процедурама заснивања и престанка радног односа, систем плата и награђивања, као и професионализацију управе. Међу те законе спадају Закон о државним службеницима, Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе, као и Закон о запосленима у јавним службама.

Kонференцијa „Модерни инструменти за развој људских ресурса“

„Поред тога, у последњих годину дана начинили смо један од кључних корака ка успостављању јединственог и интегрисаног система стручног усавршавања за све запослене у јавној управи – донет је Закон о Националној академији за јавну управу“, нагласио је Ружић.

Он је истакао да је успостављање Националне академије посебно важно за службенике на локалном нивоу, јер су запослени у државним органима имали ту могућност да уз подршку Службе за управљање кадровима стекну потребна знања и вештине.

Он је подсетио да је за успешност реформи које спроводимо неопходно и да мењамо менталитет и однос државних и локалних службеника према послу.

Баш зато што све што се ради у оквиру реформе јавне управе ради се због грађана, министар је апеловао на све запослене да стручно усавршавање схвате као могућност која им даје предност у времену у коме је знање новац и моћ.

„Запослени не треба да се плаше промена, јер кад усвоје и усаврше знања и вештине, видеће да ће им оне само олакшати рад и пружити нове могућности. То ће у коначном донети веће задовољство и поверење наших грађана у управу и запослене у њој“, заклуљио је Ружић.