РУЖИЋ: ПОДРШКА РЕФОРМИ ЈАВНИХ ФИНАНСИЈА ВАЖНА ЗА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је за локалне самоуправе у Србији веома значајна подршка у успостављању финансијског управљања и контроле и бољег надзора над радом локалних јавних предузећа који ће пружити Пројекат Реформа локалних финансија (РЕЛОФ) 2.

„Драго ми је да су локалне самоуправе заинтересоване да унапреде своје капацитете и да успостављањем овог система испуне своју законску обавезу и допринесу европском путу Србије“, рекао је Ружић поводом потписивања меморандума о сарадњи између пројекта РЕЛОФ2 и 33 локалне самоуправе.

Он је истакао да је реформа локалних јавних финансија део  свеобухватне реформе јавне управе којом се из корена мења начин рада и начин пружања услуга.

„На овој реформи ради цела влада, свако министарство, у својој области доноси законе и поставља темеље управи која је у служби грађана и приведе. Повод нашег данашњег окупљања су локалне јавне финансије, односно располагање и управљање средствима из локалних буџета. Овај сегмент рада локалне администрације, важан је део реформе јавне управе и подразумева уводјење низа процедура, процеса, контрола и нову организацију посла када је у питању располагање парама из буџета локалних самоуправа“, рекао еј Ружић.

Додао је и да увођење финансијске контроле и управљања и бољег надзора над локалним јавним предузећима омогућава да, челни и најодговорнији људи општина и градова, сагледају ситуацију у буџету и повежу је са плановима и циљевима које су поставили пред себе да би унапредили услове живота за грађане у својим срединама и тако оправдали указано поверење.

„,Овако успостављен систем омогућава веће укључивање грађана у рад локалних самоуправа и њихов рад чини транспарентнијим“, рекао је министар Ружић.

Сибил Хеглер, заменица директора Швајцарске канцеларије за сарадњу, истакла је да Швајцарска негује принципе транспарентности и одговорности на централном и локалном нивоу, као и да је подршка локалним самоуправама кључна, посебно имајући у виду да су оне најближе грађанима. „Сама чињеница да постоји спремност и оваква посвећеност градоначелника и председника општина да унапреде знања у области управљања јавних финансија је победа за све нас“, казала је Хеглерова.

Директорка пројекта РЕЛОФ2 Ана Јоловић поручила је да овај пројекат сада подржава 33 општине, али да ће 2021. године  бити упућен нов позив који ће обезбедити подршку и другим локалним самоуправама.

Пројекат РЕЛОФ2 подржаће: Књажевац, Параћин, Ужице, Осечина, Лајковац, Сремска Митровица, Шид, Алексинац, Сокобања, Ражањ, Бач, Оџаци, Бачки Петровац, Бечеј, Жабаљ, Ада, Чока, Богатић, Љубовија, Мали Зворник, Зрењанин, Житиште, Сечањ, Крагујевац, Аранђеловац, Топола, Баточин, Пирот, Димитровград, Бабушница, Трстеник, Варварин и Врњачка Бања.