RUŽIĆ: PODRŠKA REFORMI JAVNIH FINANSIJA VAŽNA ZA LOKALNE SAMOUPRAVE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je za lokalne samouprave u Srbiji veoma značajna podrška u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole i boljeg nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća koji će pružiti Projekat Reforma lokalnih finansija (RELOF) 2.

„Drago mi je da su lokalne samouprave zainteresovane da unaprede svoje kapacitete i da uspostavljanjem ovog sistema ispune svoju zakonsku obavezu i doprinesu evropskom putu Srbije“, rekao je Ružić povodom potpisivanja memoranduma o saradnji između projekta RELOF2 i 33 lokalne samouprave.

On je istakao da je reforma lokalnih javnih finansija deo  sveobuhvatne reforme javne uprave kojom se iz korena menja način rada i način pružanja usluga.

„Na ovoj reformi radi cela vlada, svako ministarstvo, u svojoj oblasti donosi zakone i postavlja temelje upravi koja je u službi građana i privede. Povod našeg današnjeg okupljanja su lokalne javne finansije, odnosno raspolaganje i upravljanje sredstvima iz lokalnih budžeta. Ovaj segment rada lokalne administracije, važan je deo reforme javne uprave i podrazumeva uvodjenje niza procedura, procesa, kontrola i novu organizaciju posla kada je u pitanju raspolaganje parama iz budžeta lokalnih samouprava“, rekao ej Ružić.

Dodao je i da uvođenje finansijske kontrole i upravljanja i boljeg nadzora nad lokalnim javnim preduzećima omogućava da, čelni i najodgovorniji ljudi opština i gradova, sagledaju situaciju u budžetu i povežu je sa planovima i ciljevima koje su postavili pred sebe da bi unapredili uslove života za građane u svojim sredinama i tako opravdali ukazano poverenje.

„,Ovako uspostavljen sistem omogućava veće uključivanje građana u rad lokalnih samouprava i njihov rad čini transparentnijim“, rekao je ministar Ružić.

Sibil Hegler, zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju, istakla je da Švajcarska neguje principe transparentnosti i odgovornosti na centralnom i lokalnom nivou, kao i da je podrška lokalnim samoupravama ključna, posebno imajući u vidu da su one najbliže građanima. „Sama činjenica da postoji spremnost i ovakva posvećenost gradonačelnika i predsednika opština da unaprede znanja u oblasti upravljanja javnih finansija je pobeda za sve nas“, kazala je Heglerova.

Direktorka projekta RELOF2 Ana Jolović poručila je da ovaj projekat sada podržava 33 opštine, ali da će 2021. godine  biti upućen nov poziv koji će obezbediti podršku i drugim lokalnim samoupravama.

Projekat RELOF2 podržaće: Knjaževac, Paraćin, Užice, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Aleksinac, Sokobanja, Ražanj, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bogatić, Ljubovija, Mali Zvornik, Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Kragujevac, Aranđelovac, Topola, Batočin, Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Trstenik, Varvarin i Vrnjačka Banja.