Ружић: Повољно пословно окружење важно за квалитетнији живот грађана

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је данас са представницима 18 градова и општина који су стекли сертификат о повољном пословном окружењу (BFC SEE) или су у процесу сертификације и навео да Mинистарство подржава програм сертификације јер олакшава и унапређује рад локалних самоуправа, које су најближе грађанима.

Он је  на округлом столу “Општине и градови по мери привреде” рекао да се се унапређењем пословног амбијента привлачи више инвеститора и обезбеђује квалитетнији живот грађана.

Додао је да су пролазећи кроз програм Сертификације општина са повољним пословним окружењем (БФЦ) локалне самоуправе подигли рад своје администрације на виши ниво и увели највише међународне стандарде у овој области.

Кроз овај програм, како је навео, прошло је више од 50 локалних самоуправа из Србије, које су у претходних 10 година стекле национални или регионални сертификат и унапредиле своје пословно окружење и до 70%.

„Министарство жели да подржи управо градове и општине који раде на себи и представљају путоказ другима. Зато смо прошле године на конкурсу за доделу средстава за развој инфраструктурних пројеката, која су опредељена у Буџетском фонду за програме локалних самоуправа, истакли БФЦ сертификат као додатни плус на путу ка добијању ове вредне подршке“, рекао је министар.

Сваке године, како је додао, Министарство издваја све више средства кроз Фонд за локал и прошле године она су износила 320 милиона динара, ове 490, а већ у буџету за 2020. биће повећана на 520 милиона.

„БФЦ сертификат требало би да остане један од докумената важних за учешће на конкурсу и да буде додатно препознат јер је то један од добрих начина да покажемо да заиста вреднујемо унапређења која сте постигли сопственом иницијативом и залагањем“, истакао је министар.

У Србији је Програм цертификације општина са повољним пословним окружењем стартовао 2008. као јединствена иницијатива за побољшање квалитета услуга и информација које локалне самоуправе пружају привреди. Квалитет програма су препознали и партнери у региону с којима је 2012. развијен први заједнички регионални стандард повољног пословног окружења (БФЦ СЕЕ). Досад су 54 локалне самоуправе из Хрватске, Северне Македоније, БиХ, Црне Горе и Србије прошле процес цертификације и још 33 су у процесу.

На данашњем радном сусрету са министром Ружићем и руководством НАЛЕД-а присуствовали су представници Новог Сада, Шапца, Ћуприје, Старе Пазове, Панчева, Сомбора, Лесковца, Чачка, Ниша, Рашке, Руме, Пожаревца, Суботице, Велике Плане, Бора, Ужица, Горњег Милановца и Пећинаца.