Ružić: Povoljno poslovno okruženje važno za kvalitetniji život građana

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas sa predstavnicima 18 gradova i opština koji su stekli sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) ili su u procesu sertifikacije i naveo da Ministarstvo podržava program sertifikacije jer olakšava i unapređuje rad lokalnih samouprava, koje su najbliže građanima.

On je  na okruglom stolu “Opštine i gradovi po meri privrede” rekao da se se unapređenjem poslovnog ambijenta privlači više investitora i obezbeđuje kvalitetniji život građana.

Dodao je da su prolazeći kroz program Sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC) lokalne samouprave podigli rad svoje administracije na viši nivo i uveli najviše međunarodne standarde u ovoj oblasti.

Kroz ovaj program, kako je naveo, prošlo je više od 50 lokalnih samouprava iz Srbije, koje su u prethodnih 10 godina stekle nacionalni ili regionalni sertifikat i unapredile svoje poslovno okruženje i do 70%.

„Ministarstvo želi da podrži upravo gradove i opštine koji rade na sebi i predstavljaju putokaz drugima. Zato smo prošle godine na konkursu za dodelu sredstava za razvoj infrastrukturnih projekata, koja su opredeljena u Budžetskom fondu za programe lokalnih samouprava, istakli BFC sertifikat kao dodatni plus na putu ka dobijanju ove vredne podrške“, rekao je ministar.

Svake godine, kako je dodao, Ministarstvo izdvaja sve više sredstva kroz Fond za lokal i prošle godine ona su iznosila 320 miliona dinara, ove 490, a već u budžetu za 2020. biće povećana na 520 miliona.

„BFC sertifikat trebalo bi da ostane jedan od dokumenata važnih za učešće na konkursu i da bude dodatno prepoznat jer je to jedan od dobrih načina da pokažemo da zaista vrednujemo unapređenja koja ste postigli sopstvenom inicijativom i zalaganjem“, istakao je ministar.

U Srbiji je Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem startovao 2008. kao jedinstvena inicijativa za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave pružaju privredi. Kvalitet programa su prepoznali i partneri u regionu s kojima je 2012. razvijen prvi zajednički regionalni standard povoljnog poslovnog okruženja (BFC SEE). Dosad su 54 lokalne samouprave iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije prošle proces certifikacije i još 33 su u procesu.

Na današnjem radnom susretu sa ministrom Ružićem i rukovodstvom NALED-a prisustvovali su predstavnici Novog Sada, Šapca, Ćuprije, Stare Pazove, Pančeva, Sombora, Leskovca, Čačka, Niša, Raške, Rume, Požarevca, Subotice, Velike Plane, Bora, Užica, Gornjeg Milanovca i Pećinaca.