Ружић: Уводимо статус „привредног субјекта од поверења“

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је изјавио данас да ће изменана и допунама Закона о инспекцијском надзору бити уведен статус “привредног субјекта од поверења“, који ће моћи у управном поступку да добију они привредници који имају добру историју пословања и поштовања прописа.

 

„Овај институт уводимо да одвојимо жито од кукоља, а да фоцус инспекција додатно пребацимо са кажњавања на поверење“, рекао је Ружић на годишњој конференцији Америчке привредне коморе „Шесто пролазно време – откључавање реформи“. Како каже, добијање овог стстусау подразумева да се редован инспекцијски надзор не врши над предузећем четири године. „Ови привредни субјекти ће имати обавезу да врше самопроверу и да доставе извештаје о самопроцени инспекцијама”, рекао је  министар и упозорио да ко једном изгуби тај статус никад више не може га стећи.

Новина је и самоиницијативна приајва прекшаја и споразумно признање прекшаја.

Примена овог института почиње две године након усвајања закона, казао је министар и навео је да тај рок није остављен због тога што се сматра да сада нема привредника који заслужују тај статус, већ зато што је потребно време за процену ризика кроз електронску платформу „Е инспектор“. Ова платформ је у пилот фази И укључено је пет инспекције, а све инспекције бити обухваћене до маја или јуна.

Министар је рекао да изменане и допунаме Закона о инспекцијском надозру предвиђа и алате за инспекторе, попут прикривене куповине, мешовити надзор, заједничко обављање инспекци послова, склапање споразума о сарадњи између лоаклних самоуправа и друго.