Ružić: Uvodimo status „privrednog subjekta od poverenja“

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je izjavio danas da će izmenana i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru biti uveden status “privrednog subjekta od poverenja“, koji će moći u upravnom postupku da dobiju oni privrednici koji imaju dobru istoriju poslovanja i poštovanja propisa.

 

„Ovaj institut uvodimo da odvojimo žito od kukolja, a da focus inspekcija dodatno prebacimo sa kažnjavanja na poverenje“, rekao je Ružić na godišnjoj konferenciji Američke privredne komore „Šesto prolazno vreme – otključavanje reformi“. Kako kaže, dobijanje ovog ststusau podrazumeva da se redovan inspekcijski nadzor ne vrši nad preduzećem četiri godine. „Ovi privredni subjekti će imati obavezu da vrše samoproveru i da dostave izveštaje o samoproceni inspekcijama”, rekao je  ministar i upozorio da ko jednom izgubi taj status nikad više ne može ga steći.

Novina je i samoinicijativna priajva prekšaja i sporazumno priznanje prekšaja.

Primena ovog instituta počinje dve godine nakon usvajanja zakona, kazao je ministar i naveo je da taj rok nije ostavljen zbog toga što se smatra da sada nema privrednika koji zaslužuju taj status, već zato što je potrebno vreme za procenu rizika kroz elektronsku platformu „E inspektor“. Ova platform je u pilot fazi I uključeno je pet inspekcije, a sve inspekcije biti obuhvaćene do maja ili juna.

Ministar je rekao da izmenane i dopuname Zakona o inspekcijskom nadozru predviđa i alate za inspektore, poput prikrivene kupovine, mešoviti nadzor, zajedničko obavljanje inspekci poslova, sklapanje sporazuma o saradnji između loaklnih samouprava i drugo.