РУЖИЋ: ЗАХВАЛНИ НА ПОДРШЦИ ФРАНЦУСКЕ РЕФОРМИ ЈАВНЕ УПРАВЕ У СРБИЈИ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић разговарао је са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем о подршци коју та земља пружа реформи јавне управе у Србији и предстојећој посети у коју долази француски државни секретар за јавну администрацију Olivier Dussopt.

Захвални смо на подршци коју нам је Француска пружила у успостављању Националне академије за јавну управу, стручном усавршавању, управљању људским ресурсима и у сектору добре управе“, рекао је Ружић.

Министар Ружић истакао је да је током посете председника Француске Емануела Макрона Србији, потписан споразум са француским Министарством за јавну управу и јавне рачуне. „Тај споразум ће омогућити да заједно креирамо систем још професионалнијих и ефикаснијих службеника, а на тај начин и боље услуге за грађане“, истакао је Ружић.

У циљу јачања сарадње два министарства, 9. и 10. септембра 2019. године у Београд долази француски државни секретар за јавну администрацију у који ће се састати са министром Ружићем.

То ће бити прва посета високог француског званичника после посете председника Француске Емануела Макрона Србији.

Амбасадор Мондолони оценио је да чињеница да ће прва посета која ће уследити после посете Макрона бити посета државног секретара Француске задуженог за јавну администрацију, говори да је за Француску веома важна сарадња на пољу реформе јавне управе.

Министар Ружић додао је да је реформа јавне управе један је од три услова које Србија треба да испуни на свом путу ка Европској унији и да је управо због тога веома значајна подршка и искуство Француске, као једне од земаља оснивача Европске уније.