RUŽIĆ: ZAHVALNI NA PODRŠCI FRANCUSKE REFORMI JAVNE UPRAVE U SRBIJI

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem o podršci koju ta zemlja pruža reformi javne uprave u Srbiji i predstojećoj poseti u koju dolazi francuski državni sekretar za javnu administraciju Olivier Dussopt.

Zahvalni smo na podršci koju nam je Francuska pružila u uspostavljanju Nacionalne akademije za javnu upravu, stručnom usavršavanju, upravljanju ljudskim resursima i u sektoru dobre uprave“, rekao je Ružić.

Ministar Ružić istakao je da je tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, potpisan sporazum sa francuskim Ministarstvom za javnu upravu i javne račune. „Taj sporazum će omogućiti da zajedno kreiramo sistem još profesionalnijih i efikasnijih službenika, a na taj način i bolje usluge za građane“, istakao je Ružić.

U cilju jačanja saradnje dva ministarstva, 9. i 10. septembra 2019. godine u Beograd dolazi francuski državni sekretar za javnu administraciju u koji će se sastati sa ministrom Ružićem.

To će biti prva poseta visokog francuskog zvaničnika posle posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

Ambasador Mondoloni ocenio je da činjenica da će prva poseta koja će uslediti posle posete Makrona biti poseta državnog sekretara Francuske zaduženog za javnu administraciju, govori da je za Francusku veoma važna saradnja na polju reforme javne uprave.

Ministar Ružić dodao je da je reforma javne uprave jedan je od tri uslova koje Srbija treba da ispuni na svom putu ka Evropskoj uniji i da je upravo zbog toga veoma značajna podrška i iskustvo Francuske, kao jedne od zemalja osnivača Evropske unije.