РУЖИЋ: ЗАХВАЛНИ САД-У НА ПОДРШЦИ У МОДЕРНИЗАЦИЈИ И ПОДИЗАЊУ ЕФИКАСНОСТИ ЈАВНЕ УПРАВЕ У СРБИЈИ

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић захвалио је данас Сједињеним Америчким Државама на подршци у модернизацији и подизању ефикасности јавне управе у Србији, што је, како је оценио, један од темељних задатака Министарства, али и целе Владе.

“Реформа јавне управе је један од три носећа стуба наших европских интеграција, а циљ је да се свим нашим грађанима, без обзира на то где живе и чиме год да се баве, омогући да брзо, ефикасно и достојанствено обаве своје административне послове и обавезе. Ми желимо да јавну управу учинимо, у правом смислу речи, сервисом на располагању грађана, никако местом којем грађани треба да служе”, рекао је министар Ружић на онлајн Међународној научној конференцији “Српско-амерички односи“.

Упоредо са напретком ове реформе, како је додао,  систем јавне управе драстично смањује простор за евентуалну корупцију, а тиме се прилагођавамо и модерним државама са ниским степеном корупције и злоупотреба.

Ружић је навео да се, захваљујући подршци САД, шири број градова у Србији у којима су рад локалне самоуправе и процес доношења одлука постали транспарентнији уз веће директно учешће грађана, што све заједно доводи до квалитетнијег живота у локалној заједници и већој заинтересованости грађана за решавање локалних проблема.

Ружић је истакао важност сталног напретка дипломатских односа Србије и САД, који трају сада већ скоро 140 година, јер Србија може да оствари своје интересе само онда када су њени односи са Сједињеним Државама добри, никако супротно.

Сведоци смо веома динамичног напретка у нашим односима и то на свим пољима, а најбоља потврда за то стигла нам је пре недељу дана, са разговора председника Александра Вучића и Доналда Трампа”, рекао је Ружић.

Додао је и да данашњи скуп види као обострану жељу да Србија и Сједињене Државе наставе да граде своје партнерство, онако како су га имале у највећем делу своје заједничке историје – као блиски савезници и народи који познају и поштују једни друге.

Ружић је изразио  најдубље саосећање са породицама свих Американаца који се на данашњи дан сећају својих ближњих, који су изгубили живот у терористичким нападима на Њујорк и Вашингтон пре 19 година.