RUŽIĆ: ZAHVALNI SAD-U NA PODRŠCI U MODERNIZACIJI I PODIZANJU EFIKASNOSTI JAVNE UPRAVE U SRBIJI

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić zahvalio je danas Sjedinjenim Američkim Državama na podršci u modernizaciji i podizanju efikasnosti javne uprave u Srbiji, što je, kako je ocenio, jedan od temeljnih zadataka Ministarstva, ali i cele Vlade.

“Reforma javne uprave je jedan od tri noseća stuba naših evropskih integracija, a cilj je da se svim našim građanima, bez obzira na to gde žive i čime god da se bave, omogući da brzo, efikasno i dostojanstveno obave svoje administrativne poslove i obaveze. Mi želimo da javnu upravu učinimo, u pravom smislu reči, servisom na raspolaganju građana, nikako mestom kojem građani treba da služe”, rekao je ministar Ružić na onlajn Međunarodnoj naučnoj konferenciji “Srpsko-američki odnosi“.

Uporedo sa napretkom ove reforme, kako je dodao,  sistem javne uprave drastično smanjuje prostor za eventualnu korupciju, a time se prilagođavamo i modernim državama sa niskim stepenom korupcije i zloupotreba.

Ružić je naveo da se, zahvaljujući podršci SAD, širi broj gradova u Srbiji u kojima su rad lokalne samouprave i proces donošenja odluka postali transparentniji uz veće direktno učešće građana, što sve zajedno dovodi do kvalitetnijeg života u lokalnoj zajednici i većoj zainteresovanosti građana za rešavanje lokalnih problema.

Ružić je istakao važnost stalnog napretka diplomatskih odnosa Srbije i SAD, koji traju sada već skoro 140 godina, jer Srbija može da ostvari svoje interese samo onda kada su njeni odnosi sa Sjedinjenim Državama dobri, nikako suprotno.

Svedoci smo veoma dinamičnog napretka u našim odnosima i to na svim poljima, a najbolja potvrda za to stigla nam je pre nedelju dana, sa razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Donalda Trampa”, rekao je Ružić.

Dodao je i da današnji skup vidi kao obostranu želju da Srbija i Sjedinjene Države nastave da grade svoje partnerstvo, onako kako su ga imale u najvećem delu svoje zajedničke istorije – kao bliski saveznici i narodi koji poznaju i poštuju jedni druge.

Ružić je izrazio  najdublje saosećanje sa porodicama svih Amerikanaca koji se na današnji dan sećaju svojih bližnjih, koji su izgubili život u terorističkim napadima na Njujork i Vašington pre 19 godina.