Ружић: Законом уводимо ред, радници неће бити надничари

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да су нетачне тврдње појединих синдиката просвете и здравства да ће, ако се усвоји Закон о запосленима у јавним службама, радници постати надничари и да ће им бити суспендована права колективног преговарања.

 

Коментаришући јучерашњи протест појединих синдиката просвете и здравста који траже да Закон о запосленима у јаним службама не буде усвојен, Ружић је рекао да је питање у вези са колективним преговарањем и преговарање са синдикатама системским законом још у марту измештено у Социјално-економски савет.

„Не видим начин да овим законом може бити суспендовано право да свака јавна служба са својим ресорним министром разговара о основици, коефицијенту и свему што их интересује“, сматра Ружић.

Он је истакао да је суштина закона да се уведе ред у систем и да ниједан синдикат, како је рекао, нема ексклузивитет у захтевима за повећања плате за запослене.

„Желимо да уједначимо систем, да наградимо оне који вредно раде, да едукујемо оне који слабије раде и да немамо фрапантне разлике између оних који обављају исти посао, а имају различита примања“, рекао је Ружић.

Министар је додао да од синдиката просвете и здравства није чуо ниједну примедбу која конкретно задире у нацрт овог закона.

Ружић сматра и да постоји парадокс у захтевима појединих синдиката просвете и здравства који траже да се не усвоји Закон о запосленима у јавним службама.

Према његовом мишљењу синдикати су, упућујући допис премијерки Ани Брнабић у којем захтевају да се закон повуче из скупштинске процедуре, показали да нису довољно упућени и да немају информацију да поменути закон још није ни стигао до скупштине.

„Ми тек очекујемо мишљења ресорних министарстава и социјално-економског савета. Подвлачим да овај закон не решава захтев синдиката за повећањем плата за 20 или 25 одсто, већ да се то решава уштедама у буџету“, нагласио је Ружић.

Министар је рекао да је у протекла три месеца разменио мишљења са кредибилним представницима синдиката из система јавних служби и да је министарство на чијем је челу усвојило више од 70 одсто њихових примедби.