Ružić: Zakonom uvodimo red, radnici neće biti nadničari

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da su netačne tvrdnje pojedinih sindikata prosvete i zdravstva da će, ako se usvoji Zakon o zaposlenima u javnim službama, radnici postati nadničari i da će im biti suspendovana prava kolektivnog pregovaranja.

 

Komentarišući jučerašnji protest pojedinih sindikata prosvete i zdravsta koji traže da Zakon o zaposlenima u janim službama ne bude usvojen, Ružić je rekao da je pitanje u vezi sa kolektivnim pregovaranjem i pregovaranje sa sindikatama sistemskim zakonom još u martu izmešteno u Socijalno-ekonomski savet.

„Ne vidim način da ovim zakonom može biti suspendovano pravo da svaka javna služba sa svojim resornim ministrom razgovara o osnovici, koeficijentu i svemu što ih interesuje“, smatra Ružić.

On je istakao da je suština zakona da se uvede red u sistem i da nijedan sindikat, kako je rekao, nema ekskluzivitet u zahtevima za povećanja plate za zaposlene.

„Želimo da ujednačimo sistem, da nagradimo one koji vredno rade, da edukujemo one koji slabije rade i da nemamo frapantne razlike između onih koji obavljaju isti posao, a imaju različita primanja“, rekao je Ružić.

Ministar je dodao da od sindikata prosvete i zdravstva nije čuo nijednu primedbu koja konkretno zadire u nacrt ovog zakona.

Ružić smatra i da postoji paradoks u zahtevima pojedinih sindikata prosvete i zdravstva koji traže da se ne usvoji Zakon o zaposlenima u javnim službama.

Prema njegovom mišljenju sindikati su, upućujući dopis premijerki Ani Brnabić u kojem zahtevaju da se zakon povuče iz skupštinske procedure, pokazali da nisu dovoljno upućeni i da nemaju informaciju da pomenuti zakon još nije ni stigao do skupštine.

„Mi tek očekujemo mišljenja resornih ministarstava i socijalno-ekonomskog saveta. Podvlačim da ovaj zakon ne rešava zahtev sindikata za povećanjem plata za 20 ili 25 odsto, već da se to rešava uštedama u budžetu“, naglasio je Ružić.

Ministar je rekao da je u protekla tri meseca razmenio mišljenja sa kredibilnim predstavnicima sindikata iz sistema javnih službi i da je ministarstvo na čijem je čelu usvojilo više od 70 odsto njihovih primedbi.