САРАДЊА ПРИВРЕДЕ И ИНСПЕКЦИЈА СМАЊУЈЕ СИВУ ЕКОНОМИЈУ

Министарство државне управе и локалне самоуправе и Координациона комисија за инспекцијски надзор, уз подршку Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), покрећу кампању за подизање свести најшире јавности о значају инспекција за наше друштво и државу, најавила је помоћница министра Наталија Павловић Шиниковић.

Она је седници Радне групе за превоз путника и робе у друмском, водном и железничком саобраћају у Привредној комори Србије, која је организована у оквиру те кампање,  истакла да је циљ  повећање угледа професије инспектора у друштву, промоција права привреде у новом приступу инспектора, транспарентан и ефикасан инспекцијски надзор  заснован на принципима анализе ризика и партнерски однос привреде и инспекција.

Нагласила је  да грађани и привреда по последњим истраживањима још увек повезују инспекције са корупцијом и казненом политиком, иако је суштина њиховог посла заправо брига о фер пословном окружењу, заштити животне средине, безбедности превоза и саобраћаја, исправности хране, заштити здравља, безбедности објеката.

Помоћница министра је најавила да Координациона комисија за инспекцијски надзор кроз своје радне групе у сарадњи са Привредном комором Србије планира да организује још три округла стола, односно отворене седнице радних група Координационе комисије са привредом током 2019. године.

„ У јуну ће бити оржана Радна група за сузбијање недозвољене трговине, у септембру Радна група за храну, а у децебру за угоститељство и туризам“, најавила је Павловић Шиниковић.

Секретар Удружења за саобраћај ПКС Милица Дубљевић истакла је да се саобраћај последњих година суочава са озбиљним изазовима. “Један од њих је недостатак квалификованог кадра док је други изазов, који је најозбиљнији, борба против сиве економије“, додала је она.

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Павловић додаје да се мења однос између инспекција и привредних субјеката и напомиње да се циљеви рада инспекција неће огледати у, на пример, постизању већег броја казни и њиховим већим износима него у стварању боље заштите у оквиру закона.

„Радимо и на унапређењу материјално-финансијског статуса инспектора и инспекција, на унапређењу и управљању људских ресурса, као и занављању опреме инспекција“, рекао је Павловић.

Специјални саветник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Лепосава Сојић представила је привредницима циљеве Радне групе за превоз путника и робе у друмском, жележничком и водном саобраћају и позвала привреднике да учествују у активностима овог тела.