Седма седница Одбора за координацију инспекцијског надзора

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић председавао је седмом седницом Одбора за координацију инспекцијског надзора којој су, уз чланове Одбора, присуствовали и представници инспекцијских служби као и колеге из УСАИД Пројекта за боље услове пословања.

Ожеговић је подсетио учеснике скупа да 30. априла почиње пуна примена Закона о инспекцијском надзору (ЗоИН) и констатовао да постигнути резултати показују да уложен труд није био узалудан, али да се никако не бисмо смели ту зауставити. Он је навео податке да је у односу на 2014. и 2015. годину, у просеку повећан број новорегистрованих субјеката за 15.4%, а од почетка примене ЗоИН према нерегистованим субјектима, од 30. јула 2015, рад „на црно“ је смањен за 5%.

 

„Заједно ћемо се брже и лакше суочавати са спорним питањима, а формирање Координационе комисије и стручних радних група у многоме помаже лакшем решавању проблема“, додао је државни секретар и нагласио да је велики добитак и у промени става и перцепције корисника према самимм инспекцијама, уз констатацију да смо заиста на правом путу.

Ожеговић је рекао да се обуке инспектора одвијају планираним темпом, па је број обучених инспектора – инструктора достигао 326. Он је истакао значај покретања обука инспектора на локалном нивоу, а тај процес је започет недавним скупом који подразумева обуку инспектора преко онлајн платформе.

Присутни инспектори су истакли одређене мање процедуралне проблеме у вези усклађености ЗоИН са другим законима и подзаконским актима, уз опаску да се читав процес реформе надзора ипак креће у правом смеру. Они су још једном истакли проблем мањка кадрова и њихове неповољне старосне структуре, будући да је просек година инспектора – 56.

На крају, државни секретар Ожеговић је истакао да се наставља рад на изради информационог система и захвалио се УСАИД-у, Сталној конференцији градова и општина и свим представницама инспекција који су активно учествовали у раду Одбора.