Шодер: Похвале за Србију због слободе кретања aзиланата и избеглица

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка државне и локалне самоуправе др Кори Удовички разговарала је данас са шефом Представништва Високог комесаријата за избеглице УН у Србији Хансом Фридрихом Шодером  о сарадњи две институције у погледу сарадње у области уписа у матичне књиге рођених.

 

Удовички се захвалила УНХЦР на подршци активностима предвиђеним Споразумом о разумевању, коме истиче рок у децембру ове године, а којим су предвиђене, између осталог, и обуке матичара, запослених у центрима за социјални рад и полицијским управама у Србији. Оне ће бити организоване у вези са спровођењем закона и подзаконских прописа који уређују упис чињеница и података у матичне књиге, уз осврт на област антидискриминације и добре управе. Шодер је нагласио да ће УНХЦР наставити и после истека Споразума да Србији пружа бесплатну правну помоћ за правно невидљива лица.

Осврнувши се на избегличку кризу, саговорници су се сагласили да има пуно прилика за унапређење процеса, како услова пријема, привременог или сталног боравка у нашој земљи, тако и интеграцији у друштво. „Иако има пуно још да се ради, Србија треба да се похвали за приступ избегличкој кризи, посебно за ниво слободе кретања избеглица  кроз земљу“, нагласио је Шодер.

У том погледу Удовички и Шодер су се осврнули на Нацрт закона о азилу и привременој заштити, који је у процесу јавне расправе, а који се односи на усклађивање прописа са међународним правом, укључујући и поступак азила на границама и у транзитном простору, који треба да наставе да обезбеђују слободу кретања.