Удовички у посети Аранђеловцу

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе др Кори Удовички борави данас у Аранђеловцу, како би разговарала са руководством и запосленима о спремности управе да одговори на обавезе Закона о општем управном поступку, будући да 8. јуна сви државни органи морају да размењују податке из службене евиденције.

Она је, на конференцији за новинаре, нагласила да управа мора да престане да тражи информације од грађана које има у сопственим евиденцијама. „У року од три месеца од усвајања закона управа мора да престане да тражи те информације од грађана“, изјавила је Удовички. Као пример навела је да грађани неће долазити на продужавање личне карте са крштеницом да се види да су се родили.  Она је истакла да је суштина да се припреми и капацитет Министарства и разумевање како најбоље да се подстакне и обезбеди да се усвојени закони истински спроведу у потпуности.

 

Додала је да управа од 8. јуна престаје да тражи информације које поседује, али је и подвукла да неће бити мали изазов „превести“ цео систем управе на тај другачији начин рада. Управо из тог разлога Министарство покреће кампању промоције добрих управа, примера који су већ одређене кораке спровели како би се управа претворила у сервис грађана и привреде.  „Аранђеловац је препознат као добра општина, већ у поступању према грађанима показали су и вољу и капацитет да излазе у сусрет, да се партнерски понашају, смање процедуру и оптерећење према грађанима. Желимо да они покажу и пут ка преласку на потуну размену података у службене евиденције“, рекла је потпредседница владе.

Удовички је, током посете, посетила Услужни центар општине, како би видела процедуре и на који начин се локална самоуправа опходи према грађанима и привредницима који желе да инвестирају. У том циљу, она је са запосленима у Услужном центру прошла процесе како за грађане, тако и за привреднике.  „Била сам импресионирана услужним центром општине Аранђеловац и квалификованошћу запослених, осети се посвећеност, види се да људи владају темом. Могу рећи да је Аранђеловац међу најнапреднијим општинама и очекујемо да развијемо сарадњу и да они показују пут другима“, нагласила је Удовички.

Председник општине Аранђеловац Бојан Радовић истакао је да његова општина има добру сарадњу са Министарством државне управе и локалне самоуправе, те да је са министарком разговарао о проблемима са којима се грађани најчешће суочавају и о даљој сарадњи.