Udovički u poseti Aranđelovcu

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički boravi danas u Aranđelovcu, kako bi razgovarala sa rukovodstvom i zaposlenima o spremnosti uprave da odgovori na obaveze Zakona o opštem upravnom postupku, budući da 8. juna svi državni organi moraju da razmenjuju podatke iz službene evidencije.

Ona je, na konferenciji za novinare, naglasila da uprava mora da prestane da traži informacije od građana koje ima u sopstvenim evidencijama. „U roku od tri meseca od usvajanja zakona uprava mora da prestane da traži te informacije od građana“, izjavila je Udovički. Kao primer navela je da građani neće dolaziti na produžavanje lične karte sa krštenicom da se vidi da su se rodili.  Ona je istakla da je suština da se pripremi i kapacitet Ministarstva i razumevanje kako najbolje da se podstakne i obezbedi da se usvojeni zakoni istinski sprovedu u potpunosti.

 

Dodala je da uprava od 8. juna prestaje da traži informacije koje poseduje, ali je i podvukla da neće biti mali izazov „prevesti“ ceo sistem uprave na taj drugačiji način rada. Upravo iz tog razloga Ministarstvo pokreće kampanju promocije dobrih uprava, primera koji su već određene korake sproveli kako bi se uprava pretvorila u servis građana i privrede.  „Aranđelovac je prepoznat kao dobra opština, već u postupanju prema građanima pokazali su i volju i kapacitet da izlaze u susret, da se partnerski ponašaju, smanje proceduru i opterećenje prema građanima. Želimo da oni pokažu i put ka prelasku na potunu razmenu podataka u službene evidencije“, rekla je potpredsednica vlade.

Udovički je, tokom posete, posetila Uslužni centar opštine, kako bi videla procedure i na koji način se lokalna samouprava ophodi prema građanima i privrednicima koji žele da investiraju. U tom cilju, ona je sa zaposlenima u Uslužnom centru prošla procese kako za građane, tako i za privrednike.  „Bila sam impresionirana uslužnim centrom opštine Aranđelovac i kvalifikovanošću zaposlenih, oseti se posvećenost, vidi se da ljudi vladaju temom. Mogu reći da je Aranđelovac među najnaprednijim opštinama i očekujemo da razvijemo saradnju i da oni pokazuju put drugima“, naglasila je Udovički.

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović istakao je da njegova opština ima dobru saradnju sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, te da je sa ministarkom razgovarao o problemima sa kojima se građani najčešće suočavaju i o daljoj saradnji.