УПРАВА ЋЕ РАДИТИ УМЕСТО ГРАЂАНА

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички најавила је данас да од 8. јуна службеници локалних самоуправа више неће тражити податке од грађана које већ имају у службеним евиденцијама, а да ће од јуна 2017. грађани моћи и да подносе прутужбе против неажурне управе.

 

Удовички је поручила грађанима да не подносе притужбе одмах, већ да ипак сачекају пуну примену Закона о општем управном поступку (ЗУП), што ће бити у од јуна 2017. године.

“Хајде да им дамо годину дана да се припреме”, додала је она.

Министарка је нагласила да управе морају да се припреме и испоштују оно што предвиђа ЗУП и да ће, уместо онога што је грађанин до сада радио – ишао од шалтера до шалтера, сада радити за њих.

“Комуницираће са њима путем имејла или телефона уместо да грађани троше ђонове и време”, рекла је Удовички новинарима у Палати Србија, после Првог дипломатског форума „Професионално усавршавање јавних службеника“, који су организовали МДУЛС и НАЛЕД.

Министарка је додала да је важна промена свести и добра воља и позвала грађане да већ од 8. јуна захтевају од својих управа да поштују оно што предвиђа закон.

Градоначелник Сремске Митровице и потпредседник Управног одбора НАЛЕД-а Бранислав Недимовић подвукао је да локална самоуправа у том граду већ увелико функционише онако како предвиђа ЗУП, па се са грађанима и институцијама комуницира електронски.

Недимовић је такође нагласио да је највећа одговорност на локалним самоуправама да се подигне свест код службеника о неопходноси увођења И коришћења нових модела рада, а на грађанима је да то контролишу.