UPRAVA ĆE RADITI UMESTO GRAĐANA

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je danas da od 8. juna službenici lokalnih samouprava više neće tražiti podatke od građana koje već imaju u službenim evidencijama, a da će od juna 2017. građani moći i da podnose prutužbe protiv neažurne uprave.

 

Udovički je poručila građanima da ne podnose pritužbe odmah, već da ipak sačekaju punu primenu Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP), što će biti u od juna 2017. godine.

“Hajde da im damo godinu dana da se pripreme”, dodala je ona.

Ministarka je naglasila da uprave moraju da se pripreme i ispoštuju ono što predviđa ZUP i da će, umesto onoga što je građanin do sada radio – išao od šaltera do šaltera, sada raditi za njih.

“Komuniciraće sa njima putem imejla ili telefona umesto da građani troše đonove i vreme”, rekla je Udovički novinarima u Palati Srbija, posle Prvog diplomatskog foruma „Profesionalno usavršavanje javnih službenika“, koji su organizovali MDULS i NALED.

Ministarka je dodala da je važna promena svesti i dobra volja i pozvala građane da već od 8. juna zahtevaju od svojih uprava da poštuju ono što predviđa zakon.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice i potpredsednik Upravnog odbora NALED-a Branislav Nedimović podvukao je da lokalna samouprava u tom gradu već uveliko funkcioniše onako kako predviđa ZUP, pa se sa građanima i institucijama komunicira elektronski.

Nedimović je takođe naglasio da je najveća odgovornost na lokalnim samoupravama da se podigne svest kod službenika o neophodnosi uvođenja I korišćenja novih modela rada, a na građanima je da to kontrolišu.